Stewia, czyli naturalny słodzik
Niezwykły i zróżnicowany świat roślin to ogromna skarbnica wartościowych substancji leczniczych i odżywczych, z których przy odrobinie wiedzy możemy bez przeszkód korzystać. Jedną z ciekawszych roślin, na jakie powinniśmy zwrócić szczególną uwagę, jest między innymi stewia.
Zawarte w niej związki organiczne sprawiają (głównie glikozydy takie jak steviozyd i rebaudiozyd-A), że jest ona kilkadziesiąt razy słodsza od cukru (mała łyżeczka słodzika ze stewii wystarczy na 1 litr wody), a jednocześnie nie stanowi żadnego zagrożenia dla osób cierpiących na cukrzycę oraz ludzi zmagających się z nadwagą. Naturalny słodzik uzyskany z liści stewii, nie podnosi poziomu cukru we krwi i nie zawiera kalorii, co jest szczególnie ważne w dla diabetyków i osób będących na diecie odchudzającej.
Dowiedz się więcej: Jakie właściwości ma stewia i jak wpływa na organizm
Co ciekawe, substancje słodzące zawarte w stewii są też odporne na działanie wysokich temperatur (do ok. 200°C) i zachowują stabilność w kwaśnym środowisku, dlatego można nimi dosładzać ciasta, wypieki i dania gotowane, a także marynaty.
Liście stewii mają także pewne właściwości lecznicze, gdyż wykazują działanie przeciwbakteryjne i przeciwpróchnicze, dlatego wykorzystanie ich w formie słodzika jest bezpieczne dla zębów, ale nawet chroni je przed rozwojem groźnych bakterii powodujących próchnicę.
Jedyną wadą preparatów z liści stewii, jest ich specyficzny, słodzikowaty posmak, za który odpowiada steviozyd. Można jednak poradzić sobie z tym problemem, dodając do napojów nieco soku z cytryny lub poszukać słodzików opartych głównie na drugim z ważnych glikozydów – rebaudiozydzie, który nie posiada charakterystycznego posmaku.
Jak uprawiać stewię w domu i ogrodzie
Obecnie słodziki ze stewii można kupić już niemal w każdej aptece, sklepie ze zdrową żywnością lub w większym centrum handlowym, ale można też pokusić się o samodzielną uprawę tej wspaniałej i wartościowej rośliny. Wprawdzie z jej liści nie uzyskamy w domowych warunkach białego, słodkiego proszku, ale jeśli je wysuszymy (stają się wtedy słodsze), z powodzeniem możemy dosładzać nimi herbatę, kawę, zimne napoje, desery czy słodkie zupy.
Rodzaj stewia obejmuje ok. 240 gatunków roślin należących do rodziny astrowatych, jednak w uprawie największe znacznie ma pochodząca z Brazylii Stevia rebaudiana. To krzewinka, która w naturalnym środowisku dorasta do ok. 0,5- 1 m wys. i zasiedla subtropikalne łąki oraz okolice zbiorników wodnych, dlatego stewia w uprawie oczekuje przez cały rok dość wysokiej temperatury (ok. 22-25°C) i podwyższonej wilgotności powietrza, a także widnego i ciepłego stanowiska.
Stewia nie toleruje suszy ani zalania, dlatego powinna być podlewana systematycznie, ale umiarkowanie. W utrzymaniu odpowiedniej wilgotności podłoża wokół krzewinki, może pomóc ściółkowanie gleby kompostem lub słomą. Stewia nie ma natomiast szczególnych wymagań glebowych i może być uprawiana w każdej typowej ziemi kwiatowej lub ogrodowej.
Jak sadzić stewię i kiedy zbierać liście stewii
W naturalnym środowisku jest rośliną wieloletnią, jeśli jednak będzie uprawiana w gruncie (sadzona w maju w rozstawie ok. 60 cm x 10 cm. lub 70 cm x 25 cm.), zachowa się jak roślina sezonowa i wraz z pierwszymi przymrozkami obumrze. Chcąc cieszyć się jej urodą przez kolejne lata, musimy uprawiać ją w doniczce i jedynie sezonowo umieszczać w ogrodzie.
Stewię do uprawy możemy pozyskać w postaci gotowych sadzonek lub spróbować rozmnożyć ją samodzielnie, co jednak nie jest łatwe. Roślinę najczęściej rozmnaża się z nasion, ale ponieważ charakteryzują się słabą siłą kiełkowania (zaledwie ok. 50-60%), należy wysiać ich znacznie więcej, niż przewiduje się uzyskać roślin. Dobrym rozwiązaniem jest także pozyskiwanie roślin z sadzonek pędowych, pobieranych z krzewu przed kwitnieniem (zwykle późnym latem).
Stewia jest rośliną dnia krótkiego i zakwita dopiero późną jesienią. Jeśli uprawiamy stewię dla słodkich liści, musimy przeprowadzić zbiory jak najpóźniej (wrzesień-październik, ścinając pędy ok. 10-15 cm nad podłożem), ale koniecznie przed kwitnieniem, gdyż wraz z rozwojem kwiatów, w liściach radykalnie spada ilość słodkich glikozydów, a zwiększa się ilość substancji goryczkowatych.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?
Dzieje się w Polsce i na świecie – czytaj na i.pl
Polecane oferty
kup teraz

Ideal Lux Le Roy 73439
Lampa stołowa Le Roy TL1 Small 073439 Ideal Lux De…
kup teraz

Ideal Lux Lampka Nocna Led Okrągła Biała Cerchio Tl (1000112092)
Lampa stołowa CERCHIO TL sprawdzi się w pomieszcze…
kup teraz

Zuma Line Adana (5525BK)
Lampa stołowa ADANAKolekcja lamp stołowych ADANA t…
Polska w czołówce Europy! Jest raport CBRE