Co warto jeść jesienią i zimą - warzywa i owoce, które dają zdrowie i energię

Katarzyna Józefowicz
Późną jesienią i zimą pamiętajmy o owocach i warzywach. Szczególnie o tych bogatych w witaminy i minerały, które wzmocnią nasz organizm.
Późną jesienią i zimą pamiętajmy o owocach i warzywach. Szczególnie o tych bogatych w witaminy i minerały, które wzmocnią nasz organizm. Silvarita - pixabay.com
Późna jesień i zima to trudny okres dla naszych organizmów. Warto wtedy sięgnąć po owoce i warzywa, które dodadzą energii i wzmocnią naszą odporność. Podpowiadamy, które są szczególnie pożyteczne.

Wraz z końcem lata kończy się również czas obfitości warzyw i owoców, dlatego w naszej diecie zaczyna brakować ważnych dla zdrowia witamin i minerałów. Coraz częściej czujemy się zmęczeni, osłabieni i rozdrażnieni, a nasz układ odpornościowy słabiej radzi sobie z infekcjami. Jeśli więc chcemy uniknąć problemów i przetrwać jesienno-zimowy okres w dobrej formie, powinniśmy uwzględnić w codziennym jadłospisie jak najwięcej warzyw i owoców, dostępnych o tej porze roku takich jak np. jabłka, buraki, marchew czy kapusta.

Naturalne antybiotyki

W kuchni nie powinno zabraknąć przede wszystkim takich produktów, które zapewnią nam codzienną porcję energii i pomogą walczyć z infekcjami. Wśród nich jedno z pierwszych miejsc zajmuje czosnek i cebula czyli znakomite źródło substancji o działaniu bakteriobójczym, przeciwgrzybicznym, przeciwwirusowym i przeciwzapalnym (głównie allicyna i fitoncydy czyli naturalne substancje antybiotyczne). Oba warzywa z powodzeniem zastępują syntetyczne antybiotyki, pomagając nam walczyć z przeziębieniem i grypą, a do tego wzmacniają nasz organizm i chronią go przed kolejnymi infekcjami.

Z dobrodziejstwa zawartych w nich składników nie mogą korzystać jedynie osoby cierpiące na alergie pokarmowe lub choroby układu pokarmowego. Niestety, te wartościowe warzywa mają dość specyficzny smak i zapach, dlatego nie wszyscy są ich amatorami. Jeśli jednak zostaną przyrządzone w odpowiedni sposób, nie tylko stracą swój przykry aromat, ale też staną się smaczniejsze.

Korzenie chrzanu i imbiru

Warzywem mającym podobne właściwości jak cebula i czosnek jest też niedoceniany chrzan, który również zawiera w swoim składzie naturalne substancje antybiotyczne (fitoncydy), a także witaminy, minerały, kwasy organiczne i olejki eteryczne. Oprócz właściwości bakteriobójczych i przeciwwirusowych, wykazuje też działanie wykrztuśne, dlatego jego miąższ lub przygotowany z niego syrop, mają zastosowanie w łagodzeniu infekcji górnych dróg oddechowych.

W zimowej kuchni przyda się również bardziej egzotyczny, choć niezwykle wartościowy imbir lekarski, którego świeży korzeń ma nie tylko właściwości bakteriobójcze, ale też rozgrzewające i pobudzające krążenie, co z pewnością docenimy, kiedy zacznie nam brakować słońca, ciepła i energii. Po obraniu korzeń można zetrzeć na tarce i wykorzystać do przyprawiania rozmaitych potraw lub pokroić go w plasterki i użyć do przygotowania energetycznej lemoniady z miodem i cytryną. Plasterki imbiru mogą być też dodawane do herbaty, gdyż doskonale zastępują cytrynę.

Prawdziwe soki z witaminami

Sporą dawkę energii zapewnią nam również pomarańcze. Przygotowany z nich świeży sok z dodatkiem miodu, imbiru i cynamonu to prawdziwa bomba witaminowa, która zapewni nam siłę i energię na cały dzień. W domowej spiżarni nie może też zabraknąć soków owocowych, w tym głównie soku malinowego i soku z czarnego bzu. Oba mają właściwości przeciwwirusowe, przeciwbakteryjne i wzmacniające, dlatego polecane są przy przeziębieniach i grypie. Sok z malin to dokonały środek rozgrzewający i napotny, natomiast sok z czarnego bzu to bogactwo cennych antyoksydantów oraz substancji o działaniu przeciwwirusowym, napotnym i wykrztuśnym.

Oczywiście najlepsze są soki domowe, bo te sprzedawane pod hasłem „malina” często zawierają mniej niż 1% soku z malin! Dlatego zawsze warto przeczytać skład podany na etykiecie.

Naturalnie – witamina C

Jesienią i zimą nie powinniśmy również zapominać o warzywach, które możemy zbierać z ogrodu do pierwszych, silnych mrozów, a czasem nawet aż do wiosny. Należą do nich głównie brukselki, roszponka i jarmuż. Każde z nich to skarbnica witamin i minerałów, z których możemy korzystać bez ograniczeń.

Zimą na naszym stole nie powinno też zabraknąć cennej i wartościowej natki pietruszki, która zawiera mnóstwo witaminy C oraz szereg innych składników odżywczych. Wprawdzie pietruszka nie jest tak odporna na niskie temperatury jak jarmuż czy brukselka, ale zadołowana w piasku i umieszczona w tunelu lub na widnej, chłodnej werandzie, przez cała zimę może dostarczać nam świeżej natki. Równie wartościowa co pietruszka jest też kiszona kapusta, będąca źródłem witaminy C, witamin z grupy B, błonnika i minerałów.

Oprócz warzyw i owoców, zimą powinniśmy też sięgać po nasiona (dyni i słonecznika) i orzechy (np. włoskie), które są idealną, zdrową przekąską, zawierającą mnóstwo błonnika i minerałów.

Rozbudowa kompleksu sortowo-rekreacyjnego w Białobrzegach

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na e-ogrodek.pl e-ogrodek.pl
Dodaj ogłoszenie