Karczochy do ozdoby i do smaku
Jeśli chcecie urozmaić wygląd swojego ogrodu, a także posiłki – polecamy karczochy (Cynara scolymus). To ciekawe rośliny na pierwszy rzut oka przypominające olbrzymie osty, z którymi rzeczywiście są spokrewnione. Dorastają do 2 metrów (choć w polskich warunkach nie osiągają takich rozmiarów). Mają mocno powcinane i ząbkowane liście, które wprawdzie nie mają kolców, ale pokryte są włoskami, które przy dotyku mogą drażnić skórę, a nawet wbić się w nią, warto więc uważać.
Zobacz zdjęcia karczochów
Rozety liści karczocha wyglądają dekoracyjnie i są jednym z walorów rośliny. Jednak najbardziej wartościowe i ozdobne są kuliste kwiatostany, osadzone na średniej długości łodyżkach. Wyglądają one jak fioletowy pióropusz, wystający z łuskowatego koszyczka. To właśnie ich dno jest smacznym i zdrowym warzywem. Ale i wygląd karczochów jest bardzo interesujący i z powodzeniem mogą służyć jako ozdoba rabat.
Jak jeść karczochy i jaki mają smak
Walory smakowe karczochów doceniali już starożytni Grecy i Rzymianie. Przez średniowiecze te dziwne warzywa nie straciły na popularności i powoli docierały w nieco bardziej zachodnie i północne regiony Europy. Podobno zajadała się nimi i Katarzyna Medycejska, a także Ludwik XIV.