Składniki:
- szk. obranych owoców miechunki,
- ½ szklanki cukru,
- ½ szklanki soku ananasowego lub wody,
- sok z ½ cytryny,
- łyżeczka startej skórki pomarańczowej.
Sposób przygotowania:
Obrane i umyte jagody miechunki, gotujemy w garnku o grubym dnie z dodatkiem cukru, by owoce nie przypalały się, należy dodać do nich trochę wody, a jeszcze lepiej soku z ananasa, który podkreśli ananasowy smak samej miechunki. Owoce szybko się rozgotowują, ale można je też rozgnieść łyżką.
Po około 20-30 minutach, gdy owoce po odparowaniu wody i soku, będą miały konsystencję konfitury, można dodać do nich startą skórkę pomarańczy, doprawić sokiem z cytryny do smaku i gorący dżem przełożyć do wyparzonych słoiczków. Słoiczki pasteryzuje się 5-10 minut lub przechowuje w lodówce.
Wideo
Dom i nieruchomości
Dzieje się w Polsce i na świecie – czytaj na i.pl
Polecane oferty
Materiały promocyjne partnera