Dżem z owoców rokitnika

Katarzyna Dębek
Katarzyna Dębek
Owoce rokitnika dobrze zbierać po przymrozkach (lub włożyć je do zamrażarki).
Owoce rokitnika dobrze zbierać po przymrozkach (lub włożyć je do zamrażarki). Azalinka - pixabay.com
Dżem z owoców rokitnika ma ciekawy smak i aromat.

Składniki:

  • 1kg rokitnika,
  • szklanka wody,
  • 80 dag cukru,
  • kilka goździków.

Sposób przygotowania:

Owoce rokitnika zbieramy po przymrozkach lub umieszczamy na noc w zamrażarce by straciły cierpki smak. Przebrane i umyte wsypujemy do płaskiego garnka, zalewamy wodą, gotujemy z goździkami do miękkości, czyli 15-20 minut i miksujemy lub jeśli chcemy pozbyć się pesteczek przecieramy przez sito. Raz jeszcze zagotowujemy, dosładzamy i gorące przekładamy do wyparzonych słoików, które pasteryzujemy 5-10 minut. Rokitnik może też być dodatkiem do dżemów z gruszek czy jabłek, ma bowiem interesujący kwaskowy smak i ananasowy aromat.

Rozbudowa kompleksu sortowo-rekreacyjnego w Białobrzegach

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na e-ogrodek.pl e-ogrodek.pl
Dodaj ogłoszenie