Składniki:
- 1kg rokitnika,
- szklanka wody,
- 80 dag cukru,
- kilka goździków.
Sposób przygotowania:
Owoce rokitnika zbieramy po przymrozkach lub umieszczamy na noc w zamrażarce by straciły cierpki smak. Przebrane i umyte wsypujemy do płaskiego garnka, zalewamy wodą, gotujemy z goździkami do miękkości, czyli 15-20 minut i miksujemy lub jeśli chcemy pozbyć się pesteczek przecieramy przez sito. Raz jeszcze zagotowujemy, dosładzamy i gorące przekładamy do wyparzonych słoików, które pasteryzujemy 5-10 minut. Rokitnik może też być dodatkiem do dżemów z gruszek czy jabłek, ma bowiem interesujący kwaskowy smak i ananasowy aromat.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?
Dzieje się w Polsce i na świecie – czytaj na i.pl
Polecane oferty
kup teraz

Markslojd Mansion 107040
Lampa stołowa MANSION to tradycyjne oświetlenie w …
kup teraz

Italux Sheridan (Mte20651White)
Dane techniczne Kolor lampy: Biały Materiał wykona…
kup teraz

Zuma Line Adana (5523BKGO)
Lampa stołowa ADANAKolekcja lamp stołowych ADANA t…
kup teraz

Zuma Line Mersin (5512WH)
Lampa stołowa MERSINMERSIN to kolejna propozycja p…
kup teraz

Kaspa Granatowa Lora 41076112
Granatowa lampa stołowa LORA 41076112 lampka do pr…
Wyższy podatek od nieruchomości od 2023 roku - video flesz