Z powodzeniem zastępuje cytrynę a nawet wielu twierdzi, że jest od niej smaczniejsza. Owoc pigwy jest bogaty w pektyny, więc po dodaniu cukru i rozdrobnieniu, robi się z niego galaretka. Zamiast pigwy możemy też wykorzystać pigwowiec - jest bardziej cierpki, ale też - bardziej aromatyczny.
Składniki:
- 1 kg owoców pigwy,
- 2-4 szklanek cukru.
Sposób przygotowania:
Dojrzałe owoce pigwy, należy dokładnie umyć, podzielić na cząstki, wyciąć gniazda nasienne. Tak przygotowane owoce rozdrobnić miksując lub przepuszczając przez maszynkę do mięsa.
Do powstałej masy dodajemy cukier i odstawiamy całość na 12 godzin lub na noc. W zasadzie do konfitury dodaje się cukier w proporcji 1:1, czyli tyle cukru ile ważą owoce po obraniu, jednak dla mnie tego rodzaju konfitury są zbyt słodkie i dodaję 2 szklanki cukru na kilogram obranych owoców.
Następnego dnia, gdy owoce pigwy przesypane cukrem puszczą sok, masę mieszamy, sprawdzamy czy cały cukier rozpuścił się równomiernie i przekładamy konfiturę do niedużych, wcześniej wyparzonych słoików.
Słoiki po zamknięciu pasteryzuje się około 15 min.