Konfitura z pigwy

Katarzyna Dębek
Katarzyna Dębek
Konfiturę można zrobić z pigwy, albo owoców pigwowca. Te ostatnie są łatwiej dostępne.
Konfiturę można zrobić z pigwy, albo owoców pigwowca. Te ostatnie są łatwiej dostępne. Inka_s - pixabay.com
Taka surowa konfitura jest zdrowa, ma bardzo dużo witaminy C i jest pysznym dodatkiem do jesiennej i zimowej herbatki.

Z powodzeniem zastępuje cytrynę a nawet wielu twierdzi, że jest od niej smaczniejsza. Owoc pigwy jest bogaty w pektyny, więc po dodaniu cukru i rozdrobnieniu, robi się z niego galaretka. Zamiast pigwy możemy też wykorzystać pigwowiec - jest bardziej cierpki, ale też - bardziej aromatyczny.

Składniki:

  • 1 kg owoców pigwy,
  • 2-4 szklanek cukru.

Sposób przygotowania:

Dojrzałe owoce pigwy, należy dokładnie umyć, podzielić na cząstki, wyciąć gniazda nasienne. Tak przygotowane owoce rozdrobnić miksując lub przepuszczając przez maszynkę do mięsa.
Do powstałej masy dodajemy cukier i odstawiamy całość na 12 godzin lub na noc. W zasadzie do konfitury dodaje się cukier w proporcji 1:1, czyli tyle cukru ile ważą owoce po obraniu, jednak dla mnie tego rodzaju konfitury są zbyt słodkie i dodaję 2 szklanki cukru na kilogram obranych owoców.
Następnego dnia, gdy owoce pigwy przesypane cukrem puszczą sok, masę mieszamy, sprawdzamy czy cały cukier rozpuścił się równomiernie i przekładamy konfiturę do niedużych, wcześniej wyparzonych słoików.
Słoiki po zamknięciu pasteryzuje się około 15 min.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Polacy ocenili rząd Tuska. Zaskakujące wyniki

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na e-ogrodek.pl e-ogrodek.pl