Składniki:
- 1 kg świeżych,
- 1 kg cukru,
- niepełna szklanka wody.
Sposób przyrządzania:
Umyte, obrane z szypułek i osuszone owoce zasypujemy połową cukru i odstawiamy na 5-6 godzin. Resztę cukru zagotowujemy z niepełną szklanką wody i dodajemy do owoców z cukrem, które przez ten czas powinny puścić sok. Całość smażymy kilka minut, a następnie odstawiamy z ognia. Podsmażanie powtarzamy kilka razy, by odparować wodę. Aby konfitury nie przypalały się trzeba je co jakiś czas mieszać. Kiedy ich konsystencja jest już odpowiednia a same owoce są szkliste, konfitury przekłada się do gorących słoików, a następnie pasteryzuje słoiki około 15 minut.
Wideo
Dom i nieruchomości
Dzieje się w Polsce i na świecie – czytaj na i.pl
Polecane oferty
Materiały promocyjne partnera