Nasiona chia – jak je jeść i dlaczego warto

Katarzyna Józefowicz
Nasiona chia mają wiele składników korzystnych dla zdrowia. Warto je jeść, jednak z umiarem.
Nasiona chia mają wiele składników korzystnych dla zdrowia. Warto je jeść, jednak z umiarem. ValeriaJa - pixabay.com
Nasiona chia to jeden ze stosunkowo nowych produktów o dużych walorach odżywczych. Wyjaśniamy czym są, jak je stosować i jak je wyhodować we własnym ogródku.

Chia, czyli nasiona szałwii hiszpańskiej

Moda na zdrowy styl życia sprawiła, że w sklepach zaczęły pojawić się produkty spożywcze, które do niedawna były nam zupełnie obce. Należą do nich między innymi bardzo popularne w ostatnim czasie nasiona chia, które można znaleźć w jogurtach, deserach mlecznych, pieczywie, batonikach zbożowych, musli, napojach owocowych lub w czystej postaci jako suszone ziarno.

Mimo iż są tak popularne, mało kto wie, czym tak naprawdę są i jakie mają właściwości, dlatego warto przyjrzeć im się nieco bliżej. Ziarna chia to niewielkie, fasolowate, nakrapiane nasionka pochodzące od jednego z gatunków szałwii nazywanej szałwią hiszpańską. Roślina nie jest u nas popularna, gdyż dużo bardziej znane są jej nasiona niż ona sama, mimo to warto zainteresować się jej uprawą, bo dzięki temu będziemy mieć szansę na zebranie własnych nasion chia z przydomowego ogródka.

Jak uprawiać szałwię hiszpańską na nasiona chia

Szałwia hiszpańska pochodzi z ciepłych rejonów Ameryki Północnej i Środkowej, jednak ponieważ jest rośliną jednoroczną i ma podobne wymagania do szałwii lekarskiej, z powodzenia możemy uprawiać ją w ogrodzie. Roślina osiąga ok. 80 cm wys. i tworzy duże, zielone liście oraz drobne, niebieskie kwiaty, zebrane na szczycie sztywnego pędu w gęste, kłosowe kwiatostany.

Jeśli jednak ma się prawidłowo rozwijać, bujnie kwitnąć i wydać liczne nasiona, powinna mieć zapewnione ciepłe, słoneczne stanowisko oraz umiarkowanie wilgotną, przepuszczalną glebę. Nie toleruje cienia i nadmiaru wilgoci w podłożu, ale bardzo dobrze znosi cięcie, dlatego młode egzemplarze warto przycinać, dzięki czemu ładnie się rozkrzewią i wydadzą więcej kwiatów oraz nasion.

Dlaczego warto jeść nasiona chia

A czy warto wprowadzić je do swojej diety? Z całą pewnością tak, gdyż są bardzo zdrowe i wartościowe. W swoim składzie zawierają mnóstwo kwasów tłuszczowych omega-3 (więcej nawet niż ryby), a także wiele innych cennych składników odżywczych takich jak witaminy (m.in. witaminy E, A oraz witaminy z grupy B), minerały (wapń, fosfor, magnez, potas, sód, żelazo), flawonoidy, białka i błonnik.

Ich wartość odżywczą doceniali już nawet Majowie i Aztekowie, traktując nasiona szałwii hiszpańskiej jako jeden z najcenniejszych produktów spożywczych i leczniczych, a czasami również jako środek płatniczy. Warto brać z nich przykład, bo chociaż nasionami chia za nic już dzisiaj nie zapłacimy, nadal możemy mieć z nich duży pożytek.

Spożywane z umiarem nasiona chia wzmocnią nasz organizm i pomogą uporać się z wieloma kłopotami zdrowotnymi. Zawarte w nasionach kwasy omega-3 w połączeniu ze znajdującymi się w nich kilkoma innymi substancjami, wpływają na zahamowanie procesów rakotwórczych i wspomagają walkę z niektórymi nowotworami (głównie raka piersi).

Poprawiają też pamięć i koncentrację, a także pracę mózgu, dzięki czemu pomagają walczyć ze stresem i depresją. Nasiona chia wzmacniają też wzrok i serce, a także regulują ciśnienie krwi i obniżają poziom złego cholesterolu. Zawarty w nich wapń wzmacnia zęby i kości, a błonnik wspomaga pracę układu pokarmowego i przeciwdziała zaparciom.

Nasiona chia zalane wodą zyskują konsystencję żelu lub kisielu - podobnie jak siemię lniane. Można je także jeść na sucho, jako dodatek do różnych p
Nasiona chia zalane wodą zyskują konsystencję żelu lub kisielu - podobnie jak siemię lniane. Można je także jeść na sucho, jako dodatek do różnych potraw. Quimuns - pixabay.com

Na co uważać, jedząc nasiona chia

Niestety, nasiona chia nie są jednak całkiem idealne. Spożywane w dużych ilościach, mogą stać się dla nas niebezpieczne, gdyż wtedy zaczynają sprzyjać rozwojowi niektórych postaci raka (np. raka prostaty u mężczyzn). Ich szczególną właściwością jest pęcznienie pod wpływem wilgoci, co wraz z dużą zawartością błonnika może prowadzić do zaburzeń w pracy jelit u osób cierpiących na choroby układu pokarmowego. Bezpieczną ilością są ok. 2–3 łyżeczki nasion dziennie (maksymalnie do ok. 15 g dziennie), większe ilości mogą być już ryzykowne.

Jak jeść nasiona chia

Jeśli jednak będziemy stosować chia z umiarem, możemy wykorzystać je na różne sposoby, gdyż mają neutralny smak i pasują do wielu potraw. Zalane wodą po krótkim czasie pęcznieją i przybierają konsystencję żelu lub kisielu (podobnie jak nasiona siemienia lnianego), dzięki temu nadają się do przygotowania rozmaitych koktajli i napojów mlecznych (w przeźroczystych naczyniach wyglądają bardzo efektownie), a także oryginalnych deserów z jogurtem i owocami lub musu owocowego. Są też doskonałym dodatkiem do wypieków (chleba, bułek, ciast), sałatek, naleśników czy owsianki.

Pomimo że nasiona chia są zdrowe, nie należy przesadzać z ich spożyciem. Maksymalna dzienna porcja to ok. 15 g (2-3 łyżki).
Pomimo że nasiona chia są zdrowe, nie należy przesadzać z ich spożyciem. Maksymalna dzienna porcja to ok. 15 g (2-3 łyżki). Gate74 - pixabay.com

Sonda: Czy wiek emerytalny powinien zostać podwyższony?

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na e-ogrodek.pl e-ogrodek.pl
Dodaj ogłoszenie