Mięta meksykańska, oregano kubańskie. Co to za roślina i jak ją uprawiać

Katarzyna Józefowicz
Zioło, które zdobywa coraz większą popularność jest nazywane m.in. miętą meksykańską i kubańskim oregano. W rzeczywistości nie jest żadną z tych roślin, ani nie pochodzi z Ameryki.
Zioło, które zdobywa coraz większą popularność jest nazywane m.in. miętą meksykańską i kubańskim oregano. W rzeczywistości nie jest żadną z tych roślin, ani nie pochodzi z Ameryki. Kropekk_pl - pixabay.com
Mięta czy oregano? Kubańskie, meksykańskie czy hiszpańskie? Wyjaśniamy, czym jest zioło znane pod kilkoma nazwami, jak je uprawiać i do czego wykorzystać.

Ani mięta, ani oregano tylko kuzyn „komarzycy”

Mało która roślina jest tak popularna, a jednocześnie tak mało znana. Jej sadzonki są najczęściej przekazywane wśród znajomych i sąsiadów, za to niemal nie ma jej w sprzedaży w sklepach. Razem z sadzonką przekazywana jest nazwa. A raczej - bardzo różne nazwy. Bo ta roślina jest znana znana m.in. jako mięta meksykańka, mięta grubolistna lub mięta kubańska, a także oregano lub tymianek meksykański, hiszpański lub kubański.

W rzeczywistości to nie mięta, tymianek, ani oregano, tylko Plectranthus amboinicus (roślina ma także różne nazwy łacińskie m.in. Coleus amboinicus, Coleus aromaticus).

Jest to bliski kuzyn popularnej u nas komarzycy czyli plektrantusa koleusowatego i rzeczywiście przypomina wyglądem miętę. Jednak jego pędy są bardziej mięsiste, grubsze, owalne, gęsto owłosione liście z wyraźnie zaznaczoną siateczką nerwów.

W uprawie domowej bardzo często spotyka się także rośliny, które są kultywarami innego gatunku tej rośliny - Plectranthus tomentosa (Coleus tomentosa). Mają one bardziej zwartą budowę i mniejsze oraz bardziej okrągłe liście. Wszystkie nazwy zwyczajowe odnoszą się wymiennie do tych roślin, ale ponieważ mają one bardzo zbliżony zapach, smak i wymagania - w zakresie domowej uprawy i zastosowań kulinarnych nie stanowi to problemu.

„Mięta grubolistna” czy „oregano kubańskie” to cenione i lubiane zioło przyprawowe, powszechnie wykorzystywane do celów kulinarnych w tropikalnych rejonach świata, z których pochodzi – a nie jest to żaden z krajów Ameryki, tylko m.in. Afryka południowa i południowo-wschodnia Azja.

W domowej uprawie spotyka się dwa "warianty" tej rośliny - o luźniejszym pokroju i większych liściach oraz bardziej zwarte o mniejszych
W domowej uprawie spotyka się dwa "warianty" tej rośliny - o luźniejszym pokroju i większych liściach oraz bardziej zwarte o mniejszych liściach. Oba to plekantrusy (plecanthrusy) o takich samych wymaganiach. Katarzyna Laszczak

Do czego stosować „miętę meksykańską”

Ze względu na swój charakterystyczny, intensywnie ziołowy smak, określany jako połączenie tymianku, oregano i bazylii z mocną nutą mięty, kojarzony jest głównie z krajami, których kuchnia słynie z wyrazistych potraw i aromatycznych przypraw (stąd prawdopodobnie tak zróżnicowane nazewnictwo).

Roślina doskonale sprawdza się w potrawach kuchni tajskiej (m.in. do sałatek z dodatkiem mięsa), indyjskiej (sos chutney) i kubańskiej (zupa z czarnej fasoli). Jej silny aromat i ziołowy smak, neutralizuje agresywne zapachy niektórych mięs (m.in. baraniny, jagnięciny, koziny, dziczyzny) i ryb.

Świeże liście (roślina źle się zasusza) możemy stosować jako dodatek do potraw kuchni indyjskiej czy włoskiej, a także rozmaitych potraw mięsnych i rybnych, a nawet napojów (np. lemoniady) czy deserów owocowych.

Właściwości lecznicze „kubańskiego oregano” (Plectranthus amboinicus)

W krajach swojego pochodzenia Plectranthus amboinicus ma jednak nie tylko zastosowanie w kuchni, ale też w medycynie ludowej, gdyż jest uważany za zioło lecznicze.

Obecnym w roślinie związkom i olejkom eterycznym przypisuje się działanie przeciwbakteryjne, przeciwgrzybicze, przeciwrobacze i przeciwzapalne. Dlatego preparaty z tego plektrantusa stosuje się przy różnych dolegliwościach (m.in. przeziębienie, stany zapalne gardła i jamy ustnej, kaszel, choroby skóry).

Właściwości lecznicze zioła są jednak dopiero badane, więc lepiej nie traktować rośliny bezkrytycznie jako leku na „wszystko”. Warto też pamiętać, że zawarty w niej tymol ma wprawdzie działanie lecznicze, ale w większym stężeniu jest trujący i po podaniu doustnym, może powodować uszkodzenia organów wewnętrznych (m.in. wątroby, nerek, serca, układu pokarmowego).

Stosowany jako przyprawa nam nie zaszkodzi, ale jeśli chcielibyśmy skorzystać z jego dobroczynnych właściwości, lepiej zdecydujmy się na dostępny w aptece i stosunkowo dobrze przebadany naturalny olejek oregano (należy stosować go zgodnie z zaleceniami lekarza lub wskazaniami zawartymi w ulotce, gdyż przedawkowanie grozi m.in. podrażnieniem układu pokarmowego).

„Mięta grubolistna” przeciw komarom

Nic jednak nie stoi na przeszkodzie, aby aromatyczną, egzotyczną „miętę” wykorzystywać jako środek odstraszający owady, a przede wszystkim komary, podobnie jak popularną już u nas komarzycę.

Poznaj: Rośliny, które odstraszają komary, muchy i meszki

Silny zapach zioła pochodzący od szeregu zawartych w nim związków i olejków eterycznych (m.in. tymol i karwakrol) z pewnością skutecznie zniechęci owady do przebywania w bliskiej okolicy rośliny.

Plektrantus koleusowaty zwany komarzycą to popularna roślina balkonowa. W większych ilościach jej zapach odstrasza komary. Tak samo działa aromat "mięty
Plektrantus koleusowaty zwany komarzycą to popularna roślina balkonowa. W większych ilościach jej zapach odstrasza komary. Tak samo działa aromat "mięty meksykańskiej", która jest kuzynką komarzycy. Katarzyna Laszczak

Jak uprawiać „miętę meksykańską” – „oregano kubańskie”

Plectranthus amboinicus nie jest jeszcze u nas tak popularny jak zioła śródziemnomorskie (tymianek, rozmaryn), dlatego ciężko jest zdobyć jego świeże liście, ale można dostać sadzonki rośliny i uprawiać ją na własnym parapecie okiennym, a sezonowo również w ogrodzie i na balkonie.

Jak na roślinę egzotyczną przystało, Plectranthus amboinicus nie toleruje mrozu, ani nawet chłodu, dlatego zimy na zewnątrz nie przetrwa. Może być natomiast przez cały rok uprawiany w mieszkaniu, gdyż jest rośliną wieloletnią. Jeśli jednak plekantrus ma się prawidłowo rozwijać, musimy zapewnić mu dużo rozproszonego światła (ostre słońce może powodować poparzenia liści, a jego niedobór wyciąganie pędów).

„Mięta meksykańska” potrzebuje też sporo ciepła (temp. powyżej 10°C). Podłoże musi być przepuszczalne, żyzne, umiarkowanie wilgotne, ale uwaga - nie znosi mokrej ziemi (ani przesuszonej).

Dla lepszego rozkrzewiania, co jakiś czas warto też uszczykiwać końcówki jego pędów, wykorzystując pozyskane fragmenty jako sadzonki (dobrze ukorzeniają się w wodzie) lub dodatek do potraw.

"Mięta meksykańska" nie jest odporna na chłód, dlatego zimę musi spędzić w pomieszczeniu. Ważne jest podlewanie rośliny - nie można
"Mięta meksykańska" nie jest odporna na chłód, dlatego zimę musi spędzić w pomieszczeniu. Ważne jest podlewanie rośliny - nie można jej ani przelewać, ani przesuszać. Satynek - pixabyay.com

Jak zbudować dom i się nie rozwieść? Zobacz 3 sposoby NA

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na e-ogrodek.pl e-ogrodek.pl