Często próbujemy łączyć ze sobą różne zioła i kwiaty w herbatkach, poszukując nowych, ciekawych smaków. Z tego względu warto wiedzieć, po które rośliny sięgać, a których lepiej unikać.
Klasykami wśród ziół przeznaczonych do picia są:
- mięta,
- rumianek,
- melisa.
Ich świeże lub suszone liście oraz koszyczki kwiatowe rumianku, wspaniale smakują i pięknie pachną, a także pomagają łagodzić różne dolegliwości (problemy z trawieniem – rumianek i mięta) i ułatwiają relaks po ciężkim dniu (melisa). Zwykle każde z ziół stosuje się oddzielnie, ale z powodzeniem można je ze sobą łączyć, uzyskując ciekawe kompozycje smakowe (np. rumianek połączony z miętą to baza wielu modnych i popularnych mieszanek ziołowych, dostępnych w sklepach i aptekach).
Jak uzyskać pyszny smak ziołowej herbatki?
Znakomicie smakuje mi.n. połączenie mięty z wodą mineralną, cytryną i miodem, dające wspaniały, orzeźwiający napój, doskonale zastępujący lemoniadę. Przygotowując herbatkę ziołową, możemy dodać do niej także kwiaty, które zabarwią napar na atrakcyjny kolor. Podstawowym kwiatem, wykorzystywanym do tego celu jest kwiat hibiskusa, ale z powodzeniem można go zastąpić kwiatem czarnej malwy. Herbatka z jej udziałem będzie miała piękny, czerwono-purpurowy kolor, ale może być nieco kwaśna w smaku, dlatego warto posłodzić ją łyżeczką miodu lub ksylitolu. Pomarańczową barwę napoju zapewnią nam z kolei płatki nagietka, które dodatkowo wzmocnią nasz organizm, gdyż posiadają wiele właściwości leczniczych (min. działają przeciwzapalnie).
Na jesienne wieczory doskonałym wyborem będą natomiast suszone kwiaty lipy, które nie tylko posiadają znakomity, miodowy posmak i wspaniały aromat, ale też wykazują właściwości rozgrzewające. Podobną rolę spełni również kwiat czarnego bzu, uznany za bardzo dobry środek napotny i rozgrzewający.
Interesujący smak herbatki ziołowej uzyskamy też łącząc ze sobą kwiat robinii akacjowej (popularnie nazywanej akacjią), która wykazuje lekko uspakajające działanie oraz suszone liście malin, posiadające właściwości rozkurczające i przeciwzapalne (szczególnie polecane kobietom będącym w ostatnim okresie ciąży). Jeśli natomiast lubimy herbatki o pięknym aromacie, nie możemy zapomnieć o dodaniu do nich pachnących płatków dzikiej róży, przypominających swoim aromatem słoneczne lato. Wśród mniej znanych kwiatów nadających się na ziołową herbatkę, na uwagę zasługuje między innymi kwiat głogu, doskonale wpływający na układ krążenia i serce oraz kwiat dziewanny, polecany przy schorzeniach górnych dróg oddechowych. Większość ziół i kwiatów jadalnych, może być wykorzystywana do przygotowywania herbatek zarówno w postaci świeżego ziela jak i w formie suszonej.
Jak przygotować ziołową herbatkę?
Warto jednak pamiętać, że suszone rośliny zawsze mają intensywniejszy smak i aromat niż świeże. Herbatkę najlepiej przygotować w postaci naparu, zalewając 1-2 łyżki ziół szklanką wrzącej wody i odstawiając pod przykryciem na ok. 15 min. Poszukując idealnych roślin na ziołowe herbatki musimy jednak pamiętać, że nie wszystkie rośliny lecznicze nadają się do picia bez ograniczeń, gdyż mogą posiadać właściwości, które w pewnych sytuacjach stanowią zagrożenie dla naszego zdrowia. Niektóre rośliny oraz ich kwiaty mogą być trujące (np. barwinek, naparstnica, zawilec, konwalia), inne mogą powodować alergie (np. pokrzywa), a jeszcze inne są obarczone ryzykiem wystąpienia działań niepożądanych takich jak np. fotoalrgie (dziurawiec, arcydzięgiel), interakcje z lekami (np. ostropest plamisty, dziurawiec) oraz różne skutki uboczne, wpływające na pogorszenie stanu naszego zdrowia np. nadmierne obniżenie ciśnienia groźne dla osób z niedociśnieniem (np. głóg), zaburzenia działania układu nerwowego (np. długie przyjmowanie szałwii) czy uszkodzenia organów wewnętrznych (np. żywokost stosowany zbyt długo może uszkodzić wątrobę).