Kompost, nazywany też czarnym złotem ogrodnika to wielki skarb każdego ogrodu. Ten naturalny nawóz powstały z rozkładających się resztek roślinnych zawiera całe mnóstwo składników odżywczych i pożytecznych mikroorganizmów, dlatego dodany do podłoża poprawia jego strukturę i wzbogaca je w wartościową materię organiczną oraz minerały.
Zwykle kompost jest uzyskiwany z rozmaitych surowców roślinnych (np. chwasty, ścięta trawa, warzywno-owocowe odpady kuchenne) i ma odczyn obojętny lub lekko kwaśny i jest odpowiedni dla większości roślin. Ale są rośliny, które potrzebują kwaśniej ziemi i takiego kompostu.
Co to jest kwaśny kompost i do jakich roślin go stosować
Oprócz tradycyjnego kompostu w ogrodzie można też jednak przygotować inny rodzaj kompostu czyli kompost kwaśny. Nie jest on wprawdzie tak popularny jak tradycyjny, gdyż ma ograniczone zastosowanie, ale jeśli uprawiamy rośliny kwasolubne, będzie dla nich idealny.
Oczywiście nie ma sensu przygotowywać go pod jeden różanecznik czy kilka wrzosów, ale jeśli posiadamy wrzosowisko, rabatę z roślinami kwasolubnymi (np. różanecznikami, azaliami, wrzosami, kiścieniami, piersiami, golteriami) lub zagon borówek amerykańskich, kwaśny kompost bardzo nam się przyda.
Jak wykorzystać kwaśny kompost
Kwaśny kompost w przeciwieństwie do tradycyjnego, posiada znikomą ilość substancji odżywczych, ale idealnie poprawia strukturę gleby, reguluje panujące w niej stosunki powietrzno-wodne i pomaga utrzymać pH podłoża na odpowiednio niskim poziomie.
Doskonale nadaje się też do ściółkowania roślin kwasolubnych, szczególnie tych, które płytko się korzenią i cierpią z powodu suszy (np. różaneczniki) oraz tych, które z powodu niskiej mrozoodporności potrzebują zimowej ochrony (np. pierisy).
Kwaśny kompost może być też wykorzystany jako składnik podłoża dla kwasolubnych roślin doniczkowych (np. paprocie, azalie).
O czym pamiętać, robiąc kwaśny kompost
Zanim jednak przystąpimy do jego produkcji, musimy pamiętać o kilku sprawach. Po pierwsze pod ten rodzaj kompostu należy przeznaczyć oddzielne stanowisko i składować na nim tylko te materiały, które pozwolą uzyskać kwaśny odczyn.
Druga sprawa to czas. Przygotowując kwaśny kompost, musimy uzbroić się w cierpliwość, bo proces jego produkcji trwa dłużej (ok. 2 lat) niż w przypadku tradycyjnego kompostu.
Z czego robi się kwaśny kompost
Do zrobienia kwaśnego kompostu idealnie sprawdzą się igły, szyszki, kora, trociny i rozdrobnione gałązki drzew iglastych (szczególnie sosen), a także odpady pochodzące z roślin kwasolubnych (kawałki pędów, liście, igły itp.) i kwaśny torf (torf wysoki).
Natomiast NIE będzie nadawała się trawa, chwasty czy obierki z warzyw.
Konieczny dodatek azotu
Ważnym elementem uzyskania kwaśnego kompostu jest też wzbogacenie pryzmy w azot, niezbędny do rozkładu materii organicznej. W tradycyjnym kompostowniku materiałów bogatych w azot nie brakuje, ale surowce tworzące kwaśny kompost mają tego pierwiastka zdecydowanie za mało.
Dlatego też do pryzmy dobrze jest dodać surowce bogate w azot (np. resztki, a szczególnie korzenie roślin motylkowych, obornik ptasi), niewielką ilość nawozu azotowego lub bogatego w azot nawozu przyspieszającego kompostowanie.
Wykorzystując do tego celu nawozy sztuczne, wybierajmy produkty, które nie zawierają w składzie wapnia, skutecznie zaburzającego proces przygotowywania kwaśnego kompostu (podwyższa pH kompostu). Do tego celu nadają się np. Mocznik - Sumin Nawóz Azotowy, Nawóz mocznik OGRÓD START, Florovit aktywator kompostu, Nawóz przyspieszający kompostowanie AGRECOL.
Robimy kwaśny kompost
Inne zasady dotyczące produkcji kwaśnego kompostu są już podobne, jak w przypadku kompostu tradycyjnego. Należy przygotować pod pryzmę odpowiednią, niezbyt dużą i niewysoką skrzynię (skrzynia wys. ok. 1 m, bez dna i wieka), wyłożyć ją drenażem w postaci gałązek z drzew iglastych i w miarę możliwości przykryć warstwą dojrzałego, kwaśnego kompostu.
Na tak przygotowanym stanowisku można już układać warstwami materiał organiczny. Co jakiś czas kompost należy też przemieszać, napowietrzając go i przyspieszając proces rozkładu.
Kwaśny kompost powinien być gotowy po ok. 2 latach, choć nawet wtedy nie będzie tak rozdrobniony jak tradycyjny, gdyż surowce z których powstaje są zwykle twarde (np. szyszki, kora) i trudno się rozkładają. Nie jest ot jednak problem, bo taki gruboziarnisty kompost bardzo odpowiada roślinom kwasolubnym.