Groch zwyczajny i jego odmiany
Groch zwyczajny (Pisum sativum) to jedno z najstarszych i najwcześniej uprawianych przez człowieka warzyw. Jego bogate w białko, dojrzałe ziarna, często traktowano jak zamiennik mięsa. Po wysuszeniu i zmieleniu wykorzystywano go także do przygotowywania pieczywa. Obecnie większą popularność od tradycyjnego grochu mają jego delikatniejsze odmiany łuskowe nazywane zielonym groszkiem (groch łuskowy) oraz odmiany cukrowe (groch cukrowy).
Groch zielony i cukrowy – różnice i zastosowanie
W przypadku grochu łuskowego częścią jadalną są zielone, okrągłe nasiona nazywane zielonym groszkiem. W zależności od odmiany mogą być idealnie okrągłe i gładkie (szybciej dojrzewają, ale krócej pozostają delikatne i szybciej stają się mączyste) lub pomarszczone (dojrzewają później, ale dłużej zachowują słodki smak i są bardziej uniwersalne).
Strąki zielonego groszku nie nadają się do spożycia na surowo, gdyż ich wnętrze pokryte jest grubą, pergaminową wyściółką, ale znajdujące się w ich wnętrzu nasiona, po ugotowaniu są znakomitym dodatkiem do sałatek i surówek, wytrawnych galaretek, potraw rybnych, zup (np. zupa-krem z zielonego groszku) oraz dań głównych. Zielony groszek nadaje się też do konserwowania, a po krótkiej obróbce termicznej również do mrożenia.