Aloes to dobra roślina dla zapracowanych i zajętych. Wymaga minimalnej opieki i dobrze znosi przesuszenie.
Jak uprawiać aloes
Aloesy są sukulentami, które magazynują wodę w liściach. Pochodzą z gorących regionów – Afryki, Madagaskaru i Półwyspu Arabskiego. Dostosowanie do tamtejszych warunków naturalnych sprawia, że w domowej uprawie nie są wymagające. Potrzebują słońca i niewielkich ilości wody.
Aloes powinien znajdować się w jasnym, dobrze nasłonecznionym miejscu – może to być parapet okna, a latem – taras lub balkon. Trzymając aloesy na zewnątrz trzeba pamiętać o zabezpieczeniu ich przed deszczem.
Zimą aloes powinien mieć niższą temperaturę – ok. 10°C. Po pobycie w chłodzie roślina zakwitnie. Aloes wymaga podlewania mniej więcej raz w tygodniu, choć chwilowe przesuszenie mu nie szkodzi. Gorzej znosi nadmiar wody. Dlatego ziemia w doniczce powinna mieć dobry drenaż (żwirek czy keramzyt na dnie), a woda nie powinna stać w podstawce. Jako ziemię możemy wykorzystać specjalną, przeznaczoną dla sukulentów, albo uniwersalną, z domieszką piasku i gliny.
Nawożenie aloesu powinno odbywać się w okresie wegetacji (czyli od wiosny do jesieni). Można stosować rozcieńczony nawóz wieloskładnikowy lub nawóz do kaktusów i sukulentów.
Odmiany aloesu
Ozdobą aloesu są przede wszystkim jego mięsiste liście, o brzegach ząbkowanych i ostro zakończonych. Najbardziej popularny jest aloes zwyczajny (Aloe vera), kwitnący na żółto. Ciekawą odmianą jest aloes pstry (Aloe variegata), o biało nakrapianych liściach. Bardzo okazały jest też aloes drzewiasty (Aloe arborescens), wytwarzający czerwone, rurkowate kwiaty. Z kolei aloes ościsty (Aloe aristata) charakteryzuje się liśćmi, pokrytymi jasnymi guzkowatymi kolcami.
Aloes dobry na wszystko
Poza walorami dekoracyjnymi, wiele odmian aloesu ma właściwości lecznicze. Jest wykorzystywany w medycynie i kosmetyce. Aloes zawiera bogactwo witamin, minerałów, aminokwasów i kwasów tłuszczowych. Działa antybakteryjnie i antywirusowo, łagodzi podrażnienia i przyspiesza gojenie ran i oparzeń, a także poprawia stan skóry.
Sok z aloesu ma także korzystny wpływ na układ trawienny (poprawia trawienie, działa żółciopędnie i przeczyszczająco; wspomaga odchudzanie). Aloes działa także dobrze na układ krwionośny (reguluje ciśnienie) i obniża poziom cukru we krwi. Do jego potwierdzonych zalet należy też działanie wzmacniające i przeciwzapalne, wzmacnia nawet odporność organizmu na stres.
W warunkach domowych bez problemu możemy wykorzystać np. kompres z aloesu (na rany i oparzenia) - wystarczy do tego ścięty liść aloesu, który przecinamy i przykładamy do uszkodzenia.
UWAGA! nie należy stosować nierozcieńczonego soku, czy okładów z liści u małych dzieci – może powodować silne podrażnienia. Na wyciągi z aloesu powinny także uważać kobiety w ciąży i karmiące matki. Należy także przestrzegać zalecanych dawek, bo długotrwałe ich przekraczanie może mieć negatywne skutki.
Jak rozmnażać i przesadzać aloes
Rozmnażanie aloesu jest łatwe. Można zasiać nasiona w wilgotnej, piaszczystej ziemi, choć szybkie i skuteczne jest rozmnażanie przez odrosty korzeniowe. Sadzonki możemy też uzyskać z liści i wierzchołków roślin - i jest to najbardziej skuteczna metoda. Sadzonki należy umieścić w piaszczystym, wilgotnym podłożu, a po kilku tygodniach (4-6) powinny się ukorzenić.
Przesadzanie aloesu zależy od wieku rośliny – młode przesadzamy co rok, starsze co dwa-trzy lata. Rozmnażanie i przesadzanie aloesu powinniśmy przeprowadzać wiosną.
Na co może chorować aloes
Aloes jest rośliną raczej odporną. Możemy mu zaszkodzić nadmiernie go podlewając – wtedy na liściach pojawią się brązowe plamy. Po przeniesieniu aloesu na zewnątrz może się pojawić zaczerwienienie liści – to reakcja na zmianę warunków, która powinna ustąpić samoczynnie. Aloes jest narażony na działanie szkodników, szczególnie mogą go atakować przędziorki i mszyce.