Jakie właściwości ma mięta i jak ją wykorzystać

Katarzyna Piojda
Katarzyna Piojda
Mięta jest niezwykle pożytecznym ziołem i smaczną przyprawą. Stosuje się ją także w kosmetyce.
Mięta jest niezwykle pożytecznym ziołem i smaczną przyprawą. Stosuje się ją także w kosmetyce. Congerdesign - pixabay.com
Mięta to nie tylko herbata miętowa i miętowa guma do żucia, gwarantująca orzeźwiający zapach i smak. Przedstawiamy szersze zastosowanie mięty.

Mięta to jedno z najpopularniejszych ziół w Polsce. Jego zastosowanie sprowadza się jednak przede wszystkim do zaparzania herbaty miętowej. Czasem listki mięty dodawane są do pieczeni, dla podkreślenia smaku. Tymczasem ta roślina daje o wiele więcej korzyści.

Mięta jako surowiec lekarski

Mięta działa zbawiennie na układ trawienny nie tylko wtedy, gdy zjemy tłusty, ciężki obiad. Kto ma chorą wątrobę, cierpi na bóle brzucha i wzdęcia lub zmaga się z chorobami dróg żółciowych, powinien fundować sobie herbatę miętową. Roślina ta reguluje pracę jelit. Pobudza łaknienie. Zalecana jest przy wymiotach i biegunce. Warto po nią sięgnąć przy mdłościach – to dlatego tak chętnie piją ją ciężarne kobiety. Dzięki miętówce przyszłe mamy łagodniej odczuwają dolegliwości związane z przewodem pokarmowym. Wzmacniają też swój organizm.

Mięta działa moczopędnie. To powoduje, że szybciej pozbywamy się toksyn z organizmu.

Osoby, które dopada migrena albo ból głowy, także powinny pamiętać o mięcie. Ona bowiem łagodzi bóle głowy, choćby te związane z nadmiernym wysiłkiem albo stresem. Niweluje bóle reumatyczne i ból ucha. Już sam zapach mięty zwykle powoduje, że odczuwamy mniejszy ból. Wypicie 1-2 herbat miętowych każdego dnia powinno sprawić, że mięśnie nie będą napięte. Mięta jest dobra w przeziębieniu. Inhalacje przy użyciu olejku miętowego pozwalają szybciej zwalczyć katar, ułatwiają oddychanie, dobrze wpływają na gardło i oskrzela.

Nawet na kaca mięta jest wskazana. Wystarczy przygotować napar z liści mięty. Pomaga szybciej odzyskać formę, a do tego wyciszy i zlikwiduje ból głowy, mięśni oraz ociężałość. Kto zmaga się z chorobą lokomocyjną, przed podróżą powinien wziąć miętową pastylkę, która pomoże zlikwidować objawy choroby.

Mięta w kosmetyce

Mięta wykazuje właściwości antybakteryjne, przeciwutleniające i odkażające, więc okłady z olejkiem miętowym są często stosowane na pryszcze czy inne chorobowo zmienione miejsca na skórze. Mięta delikatnie rozjaśnia kolor skóry. Dlatego niektóre kremy przeciwtrądzikowe zawierają wyciąg z mięty. Likwidują one wągry. Olejek z mięty korzystanie wpływa nie tylko na skórę, ale także na włosy, zwłaszcza te ze skłonnością do przetłuszczania się. Łupież też eliminuje. Miętowe kremy i balsamy do stóp pomagają na zmęczone, opuchnięte nogi. Można kupić antyperspiranty o zapachu mięty, które niwelują zapach potu, zostawiając na skórze rześki aromat.

Miętowa pasta do zębów lub płyn do płukania ust z wyciągiem z tej rośliny pomagają zachować zdrowe zęby i odświeżają oddech. Mięta jest pomocna w walce z próchnicą. Zaleca się ją ponadto na choroby dziąseł i przyzębia.

Mięta na dobry nastrój

Mówi się (chociaż tutaj zdania są podzielone), że mięta poprawia nastrój. To pewnie za sprawą swojego orzeźwiającego, czystego i przenikliwego zapachu. Miętowy aromat sprawia, że się wyciszamy.

Mięta z drogerii

Miętowe płyny do mycia naczyń nadają blask talerzom, szklankom i sztućcom. Podobnie działają takie płyny do szyb czy luster. Są również w sprzedaży miętowe płyny oraz żele do czyszczenia wc. Usuwają kamień i osady.

Mięta w kuchni

W kuchni miętę znamy głównie jako herbatę miętową. Ta podawana na gorąco – rozgrzeje zimą, a na zimno – orzeźwi w upalne dni. Wystarczy zalać parę listków wrzątkiem. Mięta może być także stosowana jako przyprawa do mięs pieczonych, duszonych oraz surówek i sałatek, a także do twarogu i zapiekanek. Kilka listków wrzuconych do potrawy zmieni jej smak i pogłębi aromat. Drinki i lemoniady z listkiem mięty też smakują. Mięta stanowi niekiedy dodatek do lodów, kremów i ciast, np. sernika na zimno. Kto gotuje mleko, niech wrzuci listek mięty do garnka. Mleko się nie zwarzy.

Ciekawostki o mięcie

Egipcjanie używali mięty do balsamowania zwłok. Filozofowie rzymscy nakładali na głowę jak największe liście mięty, ponieważ sądzili, że ta roślina da im mądrość i zapewni trzeźwość umysłu. Japończycy podczas upałów nosili liście mięty zwinięte w ruloniki albo zmięte w kulki i wkładali je pod pachy. Nasze prababcie wierzyły, że listek mięty schowany w pościeli zapewni wierność i szczerość małżonkom śpiącym na tym łóżku.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Trwa budowa mostu nad torami w Bukownie

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na e-ogrodek.pl e-ogrodek.pl