Jej kwiaty są jadalne i pyszne! Sprawdź, jak je zrywać, żeby nie stracić owoców. Polecamy przepisy na dania z kwiatów cukinii

Katarzyna Laszczak
Katarzyna Laszczak
Cukinia ma jadalne i smaczne kwiaty. Jednak warto wiedzieć, które zrywać, żeby nie stracić owoców.
Cukinia ma jadalne i smaczne kwiaty. Jednak warto wiedzieć, które zrywać, żeby nie stracić owoców. Skorchanov (pixabay.com)
Kwiaty cukinii są jadalne i bardzo smaczne. W dodatku można je pozyskiwać tak, żeby nie stracić owoców. Podpowiadamy, jak to zrobić. Polecamy też przepisy na pyszne dania z kwiatów cukinii. Sprawdź, jakie mają właściwości i jak je przyrządzić.

Spis treści

Cukinia to wspaniała roślina. Nie jest trudna w uprawie, a dostarcza smacznych i zdrowych owoców od początku lata niemal do późnej jesieni. Cukinie można przyrządzać na różne sposoby, a także robić z nich przetwory na zimę. Już kilka krzaczków wystarcza, żeby mieć dostatek cukinii i do bieżącej konsumpcji i do zapraw.

Polecamy: Przepisy na różne przetwory z cukinii - na słodko i słono

Ale warto wiedzieć, że ta cukinia ma także jadalne i bardzo smaczne kwiaty. Są one bardzo cenione m.in. w kuchni śródziemnomorskiej. W wielu krajach na południu Europy można je w sezonie kupić na targu, jak cebulę, czy pomidory. W Polsce jeszcze nie są zbyt popularne w sprzedaży, a jeśli się pojawiają, to są drogie. Dlatego warto posadzić cukinię i w pełni korzystać z jej dobrodziejstw. W dodatku można jeść kwiaty cukinii, wcale nie zmniejszając plonów owoców. Podpowiadamy, jak to zrobić.

Uprawa cukinii. Jakie wymagania ma ta roślina?

Żeby cukinia dobrze rosła i owocowała, trzeba jej zapewnić żyzną ziemię oraz dużo słońca i wody. To ciepłolubna roślina, więc do gruntu sieje ją i sadzi po połowie maja. Wcześniej można przygotować sadzonki w domu, bez problemu można je też kupić. Sadząc cukinię, trzeba pamiętać, że to spora roślina. Dorasta do ok. 1 m szerokości i w takiej rozstawie należy je sadzić.

Cukinię można uprawiać też w doniczkach, na większych balkonach i tarasach. Trzeba tylko wybrać dużą donicę (ok. 10 l pojemności), napełnić ją żyzną ziemią (najlepiej z dodatkiem granulowanego obornika lub kompostową) i pamiętać o bardzo regularnym i dość obfitym podlewaniu. Do jednej donicy sadzimy po jednej cukinii.

Chcesz jeść kwiaty cukinii? Zwróć uwagę na ich rodzaj

Cukinie jednocześnie kwitną i owocują, a robią to przez cały sezon. Często jednak szkoda nam zrywać ich kwiaty, bo nie chcemy tracić owoców. Jest na to jednak sposób. Cukinie wytwarzają bowiem osobno kwiaty męskie – z pręcikami i pyłkiem oraz osobno żeńskie, ze słupkiem i zalążnią. Pszczoły i trzmiele przenoszą pyłek z kwiatów męskich na żeńskie i z zalążni powstaje owoc.
Mówiąc krócej – owoce powstają tylko z kwiatów żeńskich. Męskie można więc spokojnie zrywać i przeznaczyć do jedzenia (przeważnie jest ich więcej niż żeńskich). Zostawmy jednak choć jeden, żeby posłużył do zapylenia.

Cukinia przeważnie wytwarza więcej kwiatów męskich niż żeńskich (na zdjęciu drugi od góry). Smakują one tak samo.
Cukinia przeważnie wytwarza więcej kwiatów męskich niż żeńskich (na zdjęciu drugi od góry). Smakują one tak samo. volff (123rf.com)

Jeśli mamy nadmiar kwiatów żeńskich, je również możemy wykorzystać – wszystko zależy od tego, ile roślin mamy i ilu owoców oczekujemy. Bywa, że cukinie tak dobrze plonują, że trudno je przejeść i przerobić. Wtedy możemy nie dopuścić do „klęski urodzaju”, zbierając i zjadając także kwiaty żeńskie.

Zarówno kwiaty męskie, jak i żeńskie smakują tak samo i tak samo się je przygotowuje. Jednak przy kwiatach żeńskich mamy dodatkowy smaczny kąsek w postaci młodziutkiej cukinii.

 Jak odróżnić męskie i żeńskie kwiaty cukinii?

Odróżnienie kwiatów męskich od żeńskich jest wyjątkowo łatwe, a w dodatku można to zrobić nawet, kiedy są jeszcze w pączkach. Najlepiej spojrzeć na kwiaty lub pąki z boku. Kwiat męski wyrasta na prostej łodyżce. Natomiast u podstawy kwiatu żeńskiego jest od razu jakby maleńka cukinia. To rozdęta zalążnia, z której powstanie owoc.

Kwiaty męskie i żeńskie można rozpoznać, jeszcze zanim się rozwiną. Wystarczy spojrzeć na łodyżkę. Jeśli widzimy miniaturową cukinię (zalążnię) – to
Kwiaty męskie i żeńskie można rozpoznać, jeszcze zanim się rozwiną. Wystarczy spojrzeć na łodyżkę. Jeśli widzimy miniaturową cukinię (zalążnię) – to kwiat żeński, z którego będzie owoc. Katarzyna Laszczak

Kiedy i jak zrywać kwiaty cukinii?

Kwiaty cukinii można zbierać przez cały sezon. Robi się to, kiedy są w pełni rozwinięte. Warto to robić koło południa (owady najczęściej zapylają cukinie rano, więc dajmy im na to szansę). Kwiaty najlepiej ścinać ostrymi nożyczkami, bo łodyżki są mocne i pokryte drobnymi, ale dość ostrymi włoskami.

Jak przygotować kwiaty cukinii do jedzenia?

Kwiaty cukinii można delikatnie opłukać, zanurzając je w wodzie. Następnie ostrożnie osuszamy je ręcznikiem papierowym. Jeśli jednak kwiaty pochodzą z naszego ogrodu lub innych „pewnych” upraw, a nie są mocno zabrudzone, można je tylko oczyścić pędzelkiem. Warto się przyjrzeć, czy we wnętrzu kwiatu nie skrył się jakiś owad, którego oczywiście usuwamy. W większości przepisów zaleca się usunięcie pręcików z kwiatów (np. za pomocą pęsety), nie jest to jednak niezbędnie konieczne. Natomiast zdecydowanie trzeba odciąć łodyżki.

Jakie właściwości mają kwiaty cukinii? Czy warto je jeść?

Kwiaty cukinii nie tylko smakują wybornie, ale są też zdrowe. Jak pisze Monika Góralska w artykule na stroniezdrowia.pl:

Kwiaty cukinii, tak jak wszystkie kwiaty roślin wydających owoce, mają właściwości zdrowotne i wartości odżywcze danej rośliny w skoncentrowanej formie. Kwiaty cukinii są niskokaloryczne, bo w 100 g dostarczają ok. 15 kcal. Zawierają również witaminę C, PP, B1 (tiamina), B9 (kwas foliowy), prowitaminę A (beta-karoten), wapń, żelazo, cynk, miedź i fosfor.

Co zrobić z kwiatów cukinii?

Kwiaty cukinii można przygotować na wiele sposobów. Można je jeść na surowo, np. jako dodatek do sałatek. Nie dość, że smakują wybornie, to też pięknie wyglądają. Poza tym można je smażyć, dusić, zapiekać, faszerować, dodawać do różnego rodzaju potrawek, tart, zapiekanek, delikatnych warzywnych gulaszy czy zup. Mogą być wykwintną przekąską lub elementem dania obiadowego. Oto przykładowe przepisy na kwiaty cukinii.

Kwiaty cukinii w cieście

Kwiaty cukinii w cieście to wyjątkowo popularny przepis. Jednak pod hasłem „ciasto” kryje się kilka różnych rzeczy. Kwiaty cukinii możemy przygotować w klasycznym cieście naleśnikowym, cieście piwnym, a także w tempurze. Niezależnie od rodzaju ciasta, usmażone w nim kwiaty warto położyć na chwilę na ręczniku papierowym, żeby odsączyć nadmiar tłuszczu.
Przepisy na ciasta i panierki możemy wzbogacać o ulubione przyprawy, choć na początku warto spróbować ich samych, można też eksperymentować z różnymi mąkami.

Kwiaty cukinii w cieście naleśnikowym

Oczyszczamy kwiaty cukinii. Mieszamy (najlepiej mikserem) 1 jajko, 40 g mąki, 80 ml mleka. Dodajemy szczyptę soli i dolewamy wody gazowanej – do uzyskania niezbyt gęstego ciasta. Kwiaty cukinii zanurzamy w cieście i kładziemy na rozgrzany olej. Smażymy, aż ciasto przybierze złotawy kolor.

Kwiaty cukinii w tempurze

Tempura to rodzaj japońskiej potrawy w panierce, ale potocznie określa się też tak samą panierkę. Przygotowuje się ją bardzo podobnie jak ciasto naleśnikowe, ale zamiast mleka używa się wody. Co ważne – musi być ona bardzo zimna. Mąkę (może być pszenna lub kukurydziana albo ich mieszanka) miesza się z wodą, żeby powstało rzadkie i lejące się ciasto. W przeciwieństwie do klasycznych naleśników, grudki nie są wadą. Są także przepisy na tempurę z dodatkiem jajka. Kwiaty cukinii zanurzamy w tempurze i smażymy na głębokim oleju.

Kwiaty cukinii w cieście piwnym

To ciasto przygotowujemy z ok. pół szklanki jasnego piwa i pół szklanki mąki, z dodatkiem odrobiny soli do smaku. Składniki dokładnie mieszamy, kwiaty cukinii zanurzamy w cieście i smażymy na oleju (podczas smażenia alkohol z piwa wyparuje).

Kwiaty cukinii faszerowane

Kwiaty cukinii bardzo dobrze nadają się do faszerowania. Farsze mogą być różne, ale najczęściej przygotowuje się je na bazie różnych serków. Najbardziej klasycznym przepisem są kwiaty cukinii z serkiem ricotta, ale można też wykorzystać mozzarellę, serki kozie, fetę czy ser twarogowy. Generalnie wszelkie białe, w miarę miękkie sery.
Do tych serów można dodać też na przykład starty parmezan, posiekane orzechy (włoskie lub inne), prażone pestki słoneczka, orzeszki pionowe itp., kawałki wędzonego łososia lub anchois. Wybór dodatków zależy od naszej wyobraźni i smaku. Możemy też nic nie dodawać. Jako przyprawy dobrze sprawdza się m.in. bazylia, natka pietruszki, koperek, czosnek.
Kwiaty cukinii delikatnie rozchylamy i napełniamy farszem mniej więcej do 2/3 długości kwiatu. Końcówki płatków ostrożnie skręcamy. Następnie mamy dwie drogi do wyboru:

  • faszerowane kwiaty cukinii zanurzamy w wybranym cieście i smażymy w oleju,
  • kwiaty smarujemy oliwą, układamy w naczyniu żaroodpornym i pieczemy w piekarniku przez ok. 15-20 minut (w temperaturze 180ºC).

Faszerowane kwiaty można również zapiec w cieście francuskim lub na tarcie.

Polecjaka Google News - RegioDom

Wypoczywaj w ogrodzie

Materiały promocyjne partnera
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

SIM Zagłębie inwestycje pow. zawierciański

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na e-ogrodek.pl e-ogrodek.pl