Przepis na dżem z aronii

Katarzyna Dębek
Owoce aronii świetnie nadają się na przetwory, m.in. dżem.
Owoce aronii świetnie nadają się na przetwory, m.in. dżem. Utroja0 - pixabay.com
Dżem z aronii będzie znakomitym dodatkiem do pieczywa i deserów.

Składniki:

  • 1kg aronii
  • ½ kg kwaśnych jabłek (najlepiej antonówek)
  • dag cukru
  • kawałek cynamonu
  • kilka goździków

Sposób przygotowania:

Umyte i osączone z wody aronie, dzielimy na dwie części. Połowę miażdżymy kulką do ciasta lub miksujemy i przekładamy do garnka. Dodajemy cukier, goździki i gotujemy na małym ogniu mieszając. Gdy masa się zagotuje dodajemy do niego pozostałe owoce aronii i ponownie doprowadzamy do wrzenia. Garnek zdejmujemy z ognia na kilka minut by reszta aronii zmiękła.

Warto przeczytać:Właściwości aronii – na co pomaga jedzenie owoców aronii?

Następnie dodajemy do aronii umyte, obrane i podzielone na cząstki jabłka cynamon i goździki i całość dusimy na małym ogniu do całkowitego rozgotowania owoców cały czas mieszając masę by nie przypaliła się. Jeszcze gorący dżem przekładamy do wyparzonych słoiczków i natychmiast zakręcamy je. Słoiczki można dla pewności krótko pasteryzować 5-10 min.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Dom i nieruchomości

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na e-ogrodek.pl e-ogrodek.pl