Tradycyjna medycyna wschodnia coraz częściej budzi nasze zainteresowanie, gdyż nierzadko okazuje się być bardzo skuteczna. Niestety, do większości wschodnich ziół i preparatów roślinnych, na co dzień nie mamy dostępu, istnieje jednak kilka roślin leczniczych, które możemy kupić w każdej aptece lub sklepie zielarskim, a nawet uprawiać we własnym ogrodzie.
Należy do nich między innymi żeń-szeń właściwy nazywany też ginsengiem. Ta niezwykła roślina z chińskim rodowodem, zdobyła ogromną popularność na całym świecie i to zarówno za sprawą swoich właściwości leczniczych jak i legend, które są z nią związane.
Żeń-szeń to pozornie zwyczajne wyglądająca, wieloletnia roślina zielna, o ciekawych liściach, uroczych kwiatach i pięknych, czerwonych owocach. Jej wyjątkowość skrywa się jednak pod ziemią, gdzie rozwija się słabo rozgałęziony korzeń palowy z licznymi, drobnymi korzonkami włosowymi (na korzeniu znajdują się pączki śpiące oraz jeden zimujący, którego uszkodzenie powoduje zapadnięcie rośliny w długi sen, gdyż ponowny wzrost z oczek śpiących może nastąpić dopiero po 20 latach).
Cudowny korzeń żeń-szenia
Korzeń budową przypomina sylwetkę ludzką (to właśnie źródło mitów i legend) i jest bogaty w liczne substancje biologicznie czynne, wykazujące działanie lecznicze. Początkowo żeń-szeń był ceniony jako panaceum na wszystkie choroby. W starożytności stosowano go między innymi w celu wzmocnienia najważniejszych organów takich jak serce, płuca, nerki i wątroba, podawano starszym osobom dla podniesienia ich witalności oraz wykorzystywano jako lek na potencję.
Przypisywano mu też wiele innych właściwości jak np. pozytywny wpływ na pamięć i koncentrację, podnoszenie odporności na stres, wzmacnianie wzroku oraz działanie odmładzające.
Obecnie badania naukowe prowadzone nad właściwościami leczniczymi żeń-szenia, potwierdziły część z przypisywanych mu cudownych właściwości. W korzeniu wykryto m.in. glikozydy, olejki eteryczne, witaminy (głównie wit. z grupy B oraz wit. C), minerały (magnez, żelazo), saponiny, tłuszcze, pektyny oraz wiele innych, cennych substancji.
Na co pomaga żeń-szeń
Do celów leczniczych wykorzystywany jest sproszkowany korzeń żeń-szenia, zbierany jesienią z co najmniej 5-6 letnich roślin. Ma on zastosowanie głównie jako środek wzmacniający organizm i jest zalecany osobom starszym, osłabionym lub wyczerpanym długą chorobą oraz cierpiącym z powodu niedoborów witamin i minerałów (w Chinach zaleca się stosowanie preparatu w celach wzmacniających jedynie w okresie zimowym).
Obecność witamin z grupy B oraz magnezu w korzeniu żeń-szenia, wpływa też korzystnie na poprawę pracy mózgu i wzmocnienie układu nerwowego, co wspomaga pamięć, koncentrację i zdolność uczenia się, a także poprawia sprawność umysłową i podnosi odporność na stres. Żeń-szeń pobudza też działanie układu immunologicznego i pomaga walczyć z infekcjami.
Żeń-szeń obniża również poziom cukru i cholesterolu we krwi, działa przeciwzakrzepowo, łagodzi objawy starzenia się (w okresie menopauzy i andropauzy), wzmacnia serce oraz reguluje hormonalną gospodarkę organizmu (wspomaga działanie gruczołów płciowych), wpływając pozytywnie na potencję zarówno u mężczyzn jak i kobiet.
Uwaga: żeń-szeń nie dla każdego
Niestety z dobrodziejstw żeń-szenia nie wszyscy mogą korzystać. Zioła nie powinny przyjmować osoby cierpiące na nadciśnienie, miażdżycę, zaburzenia krzepnięcia krwi oraz kobiety w ciąży i karmiące matki.
Nie wolno go też stosować z niektórymi lekami (np. lekami przyjmowanymi z powodu zakrzepicy żył, preparatami ziołowymi wzmacniającymi organizm, lekami przeciwdepresyjnymi, hormonami sterydowymi, glikozydami nasercowymi).
Ryzykowne jest także przedawkowanie preparatów z żeń-szenia, gdyż może powodować m.in. bóle i zawroty głowy, mdłości czy pogorszenie widzenia.
Żeń-szeń we własnym ogrodzie?
Co ciekawe, znany głównie z półek aptecznych żeń-szeń, można też uprawiać we własnym ogrodzie. Wprawdzie nie jest to zadanie łatwe, gdyż roślina jest bardzo wymagająca (przede wszystkim wrażliwa na zbyt duże nasłonecznienie i wilgotne stanowisko zimą oraz podatna na choroby grzybowe, a jej nasiona kiełkują słabo i długo), ale jeśli się uda, zapewni nam ogromną satysfakcję.