Peperomie zwane pieprzówkami
Peperomie nazywane potocznie pieprzówkami to chyba jedne z najbardziej różnorodnych i ciekawych roślin uprawianych w naszych mieszkaniach. Rodzaj do którego należą, liczy sobie ponad 1000 gatunków, różniących się między sobą wielkością, kształtem i barwą liści oraz wieloma innymi cechami do tego stopnia, że spotykając peperomie, nie zawsze od razu można je rozpoznać.
Mimo tak dużej różnorodności gatunkowej, w uprawie spotyka się jednak zwykle tylko kilka gatunków tych ciekawych roślin, co oczywiście nie oznacza, że nie ma w czym wybierać, gdyż nawet w tak niewielkiej grupie, rośliny mogą znacząco różnić się między sobą.
Największą ozdobą peperomii są liście, które bywają gładkie, zielone i błyszczące lub barwne i mocno pomarszczone. U niektórych roślin są tak atrakcyjne, że mimo niewielkich rozmiarów (zwykle nie przekraczają 40 cm), stanowią jeden z ciekawszych elementów ozdobnych wnętrza. Do najpopularniejszych gatunków peperomii należą między innymi: peperomia kędzierzawa, peperomia tępolistna, peperomia srebrzysta i peperomia kluzjolistna.
Peperomia kędzierzawa
Najciekawszą z nich jest niewielka, dorastająca do ok. 20-30 cm wys. peperomia kędzierzawa o gęstym, krzaczastym pokroju i szerokich, jajowatych, mocno pomarszczonych liściach, które mogą być ciemnozielone lub kolorowe jak np. u odmiany „Rosso” (liście wydłużone, z wierzchu ciemnozielone, od spodu czerwone), odm. „Variegata” (liście pstre), odm. „Metallic Ripple” (liście pomarszczone, z czerwono- srebrzystym odcieniem) czy odm. „Purpurea” (liście czerwono-bordowe).
U roślin dekoracyjne bywają też kwiaty, mające postać jasnych, wąskich kłosów, osadzonych na szczycie czerwonych, sztywnych łodyżek.
Peperomia tępolistna
Kolejną często uprawianą peperomią jest peperomia tępolistna. Roślina bardzo różni się wyglądem od poprzedniego gatunku, gdyż jest nie tylko wyższa (ok. 40 cm wys.), ale też posiada zupełnie inne, duże, owalne, mięsiste, jasnozielone, błyszczące i całkowicie gładkie liście. Chociaż sama w sobie jest bardzo ładna, znacznie ciekawsze są jej odmiany o barwnych liściach, dlatego to właśnie na nie warto zwrócić szczególną uwagę (np. „Variegata” liście zielone z szerokim, kremowym obrzeżem i jasnymi smugami).
Peperomia kluzjolistna
Podobnym do peperomii tępolistnej gatunkiem jest peperomia kluzjolistna, która także posiada gładkie, błyszczące i mięsiste, ale bardziej wydłużone liście. Rośliny mają też bardziej płożący pokrój, dzięki czemu nadają się do upraw w wiszących doniczkach. Ich liście bywają zielone z czerwoną obwódką lub wielobarwne jak np. u odm. „Jelly”.
Peperomia srebrzysta
Od wszystkich poprzednich gatunków wyglądem różni się natomiast peperomia srebrzysta (wcześniej nazywana p. Sandersa). Jej duże, szerokoowalne, ostro zakończone, gładkie i błyszczące liście posiadają zieloną blaszkę w szerokie, srebrzyste pasy i są osadzone na wzniesionych, sztywnych, czerwonych ogonkach. Rośliny nie są duże (wys. ok. 20 cm), ale ze względu na pasiaste liście i czerwone ogonki, są wyjątkowo atrakcyjne.
Jak uprawiać peperomie
Mimo całego swojego uroku, niewielkie peperomie bywają kapryśne i nie należą do roślin łatwych w uprawie. Przede wszystkim przez cały rok oczekują pokojowej temperatury (ok. 20-22°C), gdyż są wrażliwe na zimno (temperatura nie może spadać poniżej 15°C). Potrzebują też sporo rozproszonego światła, gdyż w miejscu zbyt ciemnym ich pędy się wydłużają, a liście karleją. Rośliny nie mogą być jednak narażone na bezpośrednie słońce, ponieważ wtedy łatwo ulegają poparzeniom.
Dla peperomii ważna jest także odpowiednia wilgotność podłoża i powietrza. Rośliny nie tolerują suszy, ale są też bardzo wrażliwe na zalanie, dlatego należy podlewać je niezbyt często i umiarkowanie (wodą pozbawioną wapnia, latem raz na tydzień, zimą co 2-3 tygodnie), gdyż to właśnie nieodpowiednie podlewanie bywa najczęstszą przyczyną niepowodzeń w uprawie.
Trzeba też pamiętać, że peperomii przeszkadza suche powietrze, prowadzące m.in. do zasychania końcówek liści, dlatego dobrze jest umieścić w jej pobliżu nawilżacz powietrza lub ustawić doniczkę na mokrych kulkach keramzytu Uwaga: peperomie nie lubią zraszania liści.
Roślinom do prawidłowego rozwoju potrzebne jest także odpowiednie podłoże, które powinno być żyzne, przepuszczalne i lekko kwaśne.