W dzisiejszych czasach zielone nawozy uważane są za bardzo skuteczne, naturalne i przyjazne dla środowiska. W prosty sposób możemy nimi użyźnić niemal każdą powierzchnie ogrodu, co prowadzi do tego, że nasze uprawy są zdrowsze i dorodniejsze.
Zalety stosowania nawozów zielonych
Nawozy zielone bardzo dobrze sprawdzają się w nowych ogrodach, w których wcześniej wzrastała jedynie niekontrolowana roślinność. Dzięki ich zastosowaniu zmniejszamy poziom zachwaszczenia gleby, a więc zaoszczędzamy sobie późniejszych prac pielęgnacyjnych. W zielonych nawozach znajdują się także cenne składniki mineralne, które pozytywnie wpływają na intensywny rozwój wysadzanych w glebie roślin. Nie bez znaczenia jest także spulchnienie gleby oraz podwyższenie w niej zawartości próchnicy.
Dowiedz się: Jak zwiększyć zbiory pomidorów, papryki, marchwi i ziemniaków
Rośliny na nawóz zielony
Aby otrzymać nawóz zielony, możemy zasadzić wiele gatunków roślin. Najczęściej stosowane są bogate w azot rośliny, należące do rodziny motylkowych (łubin, wyka, koniczyna). Jako nawóz nadają się także rośliny z rodziny krzyżowych (gorczyca, rzepak) a także życice, słonecznik, gryka, żyto oraz nagietki. Dzięki powyższym roślinom, gleba zyskuje cenne związki mineralne, następuje jej spulchnienie, a poziom azotu ulega istotnej optymalizacji.
Jak stosować nawóz zielony w przydomowym ogrodzie?
Nawóz zielony możemy stosować pomiędzy okresami sadzenia roślin właściwych lub po zebraniu plonów. Przed wysianiem roślin na nawóz powinniśmy oczyścić i spulchnić glebę. Dobrze jest także odpowiednio ją użyźnić. Gdy rośliny na nawóz osiągną pożądaną fazę rozwoju (najlepsze są rośliny młode z elastycznymi, szybko rozkładającymi się pędami) wkopujemy je dokładnie w glebę. Termin ich wkopywania zależy od rodzaju nawożenia, warunków pogodowych oraz od odmiany.