Czarny bez – właściwości. Co zrobić z owoców czarnego bzu (przepisy)
Czarny bez ma tyle cennych właściwości, że bywa nazywany „bzem aptekarskim”. A w dodatku wszelkie przetwory z niego są bardzo smaczne. Podpowiadamy, jak...
Mięta meksykańska, oregano kubańskie. Co to za roślina i jak ją uprawiać
Mięta czy oregano? Kubańskie, meksykańskie czy hiszpańskie? Wyjaśniamy, czym jest zioło znane pod kilkoma nazwami, jak je uprawiać i do czego wykorzystać.
Kapusta pak choy (bok choy) – jak uprawiać to warzywo w ogrodzie
Kapusta chińska pak choy (bok choy) nie jest tak popularna jak pekińska, ale znacznie łatwiejsza od niej w uprawie. Podpowiadamy, jak ją wyhodować w ogrodzie.
Niewielu wie, że jej kwiaty są jadalne i pyszne. Nie krępuj się, tylko zrywaj!
Kwiaty cukinii są jadalne i bardzo smaczne. W dodatku można je pozyskiwać tak, żeby nie stracić owoców. Podpowiadamy, jak to zrobić. Polecamy też przepisy na...
Zielone orzechy na nalewkę i nie tylko. Przepisy na zdrowotną orzechówkę i inne
Zielone orzechy włoskie warto wykorzystać do zrobienia zdrowotnej nalewki – orzechówki. Ale mają też inne zastosowania. Podpowiadamy, jak zrobić nalewkę z...
Bób – jakie ma właściwości, czy warto go jeść i jak go gotować. Przepisy
Bób jest nieco kontrowersyjnym warzywem strączkowym. Choć może powodować wzdęcia i niezbyt ładnie pachnie podczas gotowania, to trudno odmówić mu wartości...
Buraki z ogródka. Jak je uprawiać i dlaczego warto
Buraki to jedne z podstawowych warzyw, jakie warto mieć w ogródku. Są one wprawdzie dość wymagające, ale ich uprawa nie jest trudna.
Brukselka – jak ją uprawiać w ogrodzie, zbierać i gotować
Brukselka to warzywo, które z powodzeniem urośnie w przydomowym ogrodzie. Podpowiadamy, jak ją uprawiać, kiedy i jak zbierać oraz jak ją dobrze przyrządzić.
Czosnaczek – ziele o smaku i zapachu czosnku
Czosnaczek to dość powszechnie występująca roślina. Pomimo że botanicznie z czosnkiem niewiele ma wspólnego, smakuje i pachnie bardzo podobnie.
Pomidory na balkonie. Jak je uprawiać, pielęgnować i jakie wybrać
Pomidory na balkonie udają się bardzo dobrze. Podpowiadamy, jak uprawiać te warzywa, jak je pielęgnować i jakie odmiany wybrać.
Wiosenne potrawy z dzikich roślin. Polecamy sprawdzone przepisy
Znudziła Wam się zwykła sałata i kupne warzywa? Proponujemy potrawy z wiosennych dzikich roślin. Sprawdźcie, jakie kulinarne cuda można przyrządzić z...
Zioła w ogrodzie. Jak uprawiać zioła przyprawowe i jak je wykorzystać
Polecamy zioła, które warto mieć w ogrodzie i podpowiadamy, jakie warunki uprawy trzeba im zapewnić.
Różeniec górski łagodzi stres i wzmacnia siły. Właściwości i uprawa różeńca
Różeniec górski to roślina, która popularność zyskuje za sprawą swoich właściwości leczniczych. Ale może być ozdobą naszego skalniaka. Poznajcie „złoty korzeń”.
Oszpilna jadalna (salak). Co to jest, jak to się je i jakie ma wartości odżywcze
Oszpilna jadalna zwana też salakiem albo owocami wężowymi. Wygląda niezwykle, ale jest smaczna i wartościowa. Przedstawiamy owoce palmy oszpilny.
Patison w kuchni i ogrodzie. Właściwości i przepisy na dania z patisonów
Patisony są dość łatwe w uprawie, można je też bez trudu kupić. Są smaczne i można przyrządzać je na różne sposoby. Piszemy, jak uprawiać patisony i jak je...
Ogórek meksykański (cucamelon, mysi melon). Jak go uprawiać i jeść
Ogórek meksykański jest malutki, ale ma ciekawy smak i jest łatwy w uprawie. Piszemy, jak go wyhodować, pielęgnować i co z niego zrobić.
Te „chwasty” są jadalne i pożyteczne. Poznaj ich właściwości i zastosowanie
Wiele roślin, które traktujemy jako chwasty, jest bardzo wartościowych i pożytecznych. Niektóre z nich mają właściwości lecznicze, inne „tylko” są odżywcze i...
Rzeżucha nie tylko na Wielkanoc - jak ją wyhodować i wykorzystać
Rzeżucha ma wiele zalet – jest smaczna i zdrowa, łatwo ją wyhodować i doskonale sprawdza się jako wielkanocna dekoracja.
Uprawa pepino (psianki melonowej). Poznaj tę roślinę i jej wymagania
Pepino jest smaczne i zdrowe. Podpowiadamy, jak uprawiać psiankę melonową.
Kurkuma – kłącze o wszechstronnych właściwościach
Kurkuma to wspaniała przyprawa uzyskiwana z ostryżu długiego. Podobnie jak szafran, nadaje potrawom kolor i smak, jest jednak od niego znacznie tańsza. Coraz...
Łopian – pożyteczne zioło. Jakie właściwości ma łopian i na co go stosować
Łopian jest często traktowany jako chwast, ale to też pożyteczne zioło. Piszemy, jakie właściwości ma łopian i kiedy warto go stosować.
Zioła i rośliny ułatwiające zasypianie
Warto wiedzieć, że melisa nie jest jedynym ziołowym panaceum na problemy z zasypianiem. Poznaj też inne rośliny, które pomagają na problemy z zaśnięciem.
Popularne
Najnowsze firmy
Dodano 7 godzin temu w kategorii Kantory
Dodano 7 godzin temu w kategorii Transport ciężarowy
Dodano 9 godzin temu w kategorii Szkoła rodzenia
Dodano 10 godzin temu w kategorii Motory