Składniki:
Ciasto drożdżowe
- ½ szklanki ciepłej wody,
- ½ szklanki ciepłego mleka,
- 8 dag drożdży,
- 3/4 szklanki cukru,
- 2 całe jajka,
- 0,5 szklanki oleju,
- około 1 kg mąki,
Nadzienie:
- 1 kg aronii
- cukier puder do posypania
Sposób przygotowania:
Drożdże rozcieramy z cukrem ciepłą ( nie gorąca)wodą lub mlekiem i kilkoma łyżkami mąki z odrobiną soli. Tak powstaje zaczyn, który odstawiamy w ciepłe miejsce przykryty ściereczka aż wyrośnie. Wówczas dodajemy resztę składników, na końcu olej i zagniatamy ciasto. Wyrabiamy tak długo aż przestanie się kleić do rąk, a następnie ponownie odstawiamy w ciepłe miejsce, przykryte ściereczką do wyrośnięcia.
Gdy ciasto podwoi swoją objętość, odcinamy lub odrywamy od niego małe kawałki i po ich spłaszczeniu, na powstały placuszek nakładamy po dwie łyżeczki aronii. Ciasto zamykamy składając na połowę, formujemy bułeczki i układamy na wysmarowaną masłem formę. Raz jeszcze bułeczki odstawiamy by wyrosły i pieczemy w nagrzanym piekarniku na złoty kolor (około 25-30 min). Jeszcze gorące smarujemy lukrem lub posypujemy cukrem pudrem.