Bułeczki drożdżowe nadziewane aroniami

Katarzyna Dębek
Świeże drożdżówki z aronią smakują pysznie.
Świeże drożdżówki z aronią smakują pysznie. Sebalachowicz - pixabay.com
Drożdżówki z aronią smakują znakomicie, czy na śniadanie, czy podwieczorek.

Składniki:

Ciasto drożdżowe

  • ½ szklanki ciepłej wody,
  • ½ szklanki ciepłego mleka,
  • 8 dag drożdży,
  • 3/4 szklanki cukru,
  • 2 całe jajka,
  • 0,5 szklanki oleju,
  • około 1 kg mąki,

Nadzienie:

  • 1 kg aronii
  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:
Drożdże rozcieramy z cukrem ciepłą ( nie gorąca)wodą lub mlekiem i kilkoma łyżkami mąki z odrobiną soli. Tak powstaje zaczyn, który odstawiamy w ciepłe miejsce przykryty ściereczka aż wyrośnie. Wówczas dodajemy resztę składników, na końcu olej i zagniatamy ciasto. Wyrabiamy tak długo aż przestanie się kleić do rąk, a następnie ponownie odstawiamy w ciepłe miejsce, przykryte ściereczką do wyrośnięcia.

Gdy ciasto podwoi swoją objętość, odcinamy lub odrywamy od niego małe kawałki i po ich spłaszczeniu, na powstały placuszek nakładamy po dwie łyżeczki aronii. Ciasto zamykamy składając na połowę, formujemy bułeczki i układamy na wysmarowaną masłem formę. Raz jeszcze bułeczki odstawiamy by wyrosły i pieczemy w nagrzanym piekarniku na złoty kolor (około 25-30 min). Jeszcze gorące smarujemy lukrem lub posypujemy cukrem pudrem.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Dom i nieruchomości

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na e-ogrodek.pl e-ogrodek.pl