Jakie nawozy pod warzywa? Polecamy naturalne i domowe nawozy

Katarzyna Józefowicz
Warzywa w przydomowym ogrodzie warto zasilać naturalnymi nawozami. To nie tylko kompost i obornik - wybór jest znacznie większy.
Warzywa w przydomowym ogrodzie warto zasilać naturalnymi nawozami. To nie tylko kompost i obornik - wybór jest znacznie większy. joffi (pixabay.com)
Ziemię pod warzywa można zasilać w potrzebne pierwiastki nie tylko za pomocą nawozów mineralnych. Są także domowe nawozy roślinne. Podpowiadamy, jak je zrobić i używać.

Nawozy naturalne zyskują wśród amatorów ogrodnictwa coraz większą popularność. Szczególnie cenione są w uprawach roślin użytkowych, gdyż nawożone nimi warzywa i owoce nie tylko lepiej plonują, ale też nie kumulują w sobie groźnych toksyn.

Naturalne nawozy roślinne

Stosowanie niektórych nawozów naturalnych może być dość kłopotliwe, gdyż ich przygotowanie wymaga sporo czasu i pracy (np. obornik, nawozy zielone, kompost). Ale są też takie nawozy, które możemy uzyskać dość szybko i w łatwy sposób zasilić nimi rośliny. Należą do nich przede wszystkim:

  •  roślinne gnojówki, czyli rozdrobnione rośliny zalewane wodą i pozostawione do rozłożenia przez bakterie na 2-3 tyg.)
  • oraz wyciągi, czyli rozdrobnione rośliny zalewane wodą i odstawiane do „naciągnięcia”, zwykle na ok. 24 godz.

Gnojówka z pokrzywy pod warzywa i rośliny ozdobne

Jedną z nich jest gnojówka z pokrzywy. Ze względu na bogactwo minerałów (potas, azot, fosfor, magnez, żelazo, wapń, krzem, mangan, cynk) i wielu innych składników odżywczych, po rozcieńczeniu wodą może być wykorzystywana jako nawóz wzmacniający pod warzywa, owoce i rośliny ozdobne.

Stosuje się ją w stężeniu 1:10 dla roślin bardziej żarłocznych np. ogórków czy pomidorów lub w stężeniu 1:20 pod rośliny mniej wymagające.

Podpowiadamy: Jak stosować mączkę bazaltową jako naturalny nawóz mineralny

Jak zrobić gnojówkę z pokrzywy

Przygotowanie takiego nawozu nie jest trudne, choć wiąże się z pewnymi niedogodnościami. Do wykonania gnojówki z pokrzywy będziemy przede wszystkim potrzebować odpowiedniego pojemnika. Idealnie sprawdzi się do tego celu plastikowa beczka, natomiast zupełnie nieodpowiednie będą naczynia metalowe, które mogą wchodzić w niekorzystne reakcje z fermentującym płynem.

Beczkę ustawiamy w ustronnym, półcienistym, ciepłym miejscu, wypełniamy rozdrobionymi, najlepiej młodymi pokrzywami i zalewamy letnią wodą (ok. 1 kg ziela na 10 litrów wody) do poziomu kilkunastu centymetrów poniżej brzegów zbiornika, aby zapobiec wydostaniu się płynu z beczki (początkowo płyn mocno się pieni).

Podczas fermentacji zapach roztworu jest dość przykry, mimo to beczki nie należy niczym zakrywać, aby nie utrudniać swobodnej wymiany gazowej z otoczeniem. Można natomiast dodać do roztworu nieco mączki bazaltowej, która złagodzi nieprzyjemny zapach. Gnojówka z pokrzywy jest gotowa po ok. 2-3 tyg. Po tym czasie płyn przestaje się pienić, co oznacza koniec fermentacji.

Gnojówka z żywokostu pod pomidory i inne warzywa

W podobny sposób możemy też przygotować wartościową gnojówkę z liści i kwiatów żywokostu. Jest ona bogata w potas, więc idealnie nadaje się do nawożenia papryki, ogórków, bakłażanów czy pomidorów. Gnojówkę stosujemy w podobnym rozcieńczeniu jak gnojówkę z pokrzywy.

Kiedy i jak często nawozić gnojówkami

Nawożenie upraw gnojówką z pokrzywy poleca się na wczesnym etapie wzrostu, gdy rośliny intensywnie rosną (zawiera bogactwo substancji odżywczych, w tym azot), natomiast bogatą w potas gnojówką z żywokostu poleca się zasilać warzywa w trakcie owocowania (np. paprykę i pomidory). Gnojówkami roślinnymi możemy nawozić warzywa raz na 3-4 tygodnie.

Wyciąg z żywokostu – jak go zrobić i używać

Do zasilania warzyw możemy też użyć wyciągu z żywokostu, który uzyskamy zalewając ok. 1 kg świeżego ziela 10 litrami letniej wody i odstawiając na dobę w ciepłe, ciemne miejsce. Wyciąg jest znacznie słabszy niż gnojówka, dlatego rośliny możemy nim podlewać bez rozcieńczania.

Nawóz ze skórek bananów

Ciekawym nawozem naturalnym może być też wyciąg ze skórek od bananów. W tym celu skórkę z jednego banana umieszczamy w litrowym słoiku, zalewamy ciepłą wodą i odstawiamy w ciemne miejsce na 1-2 dni. Po tym czasie uzyskany płyn rozcieńczamy wodą (w proporcji 1:1) i wykorzystujemy do podlewania roślin.

Musimy jednak pamiętać, że jeśli chcemy zasilać nim warzywa, wyciąg powinniśmy przygotować z bananów ekologicznych. Wykorzystywanie „chemikaliów” do ich produkcji jest mocno ograniczone, dlatego skórka owoców nie jest tak przesiąknięta chemią jak skórka bananów z upraw towarowych.

Polecamy: Kora ogrodowa jako ściółka - jak ją stosować i jaką wybrać

Ściółkowanie warzyw

Ciekawym pomysłem na naturalne nawożenie warzyw jest też ich ściółkowanie ich odpowiednimi roślinami. Do tego celu najlepiej nadają się:

  • rośliny motylkowate, np. koniczyna czerwona, bogata w azot, potas i wapń,
  • ziele pokrzywy zawierające liczne minerały,
  • liście żywokostu zasobne w potas,

Takie ściółki nie tylko ochronią glebę przed wysychaniem i rozwojem chwastów, ale też wzbogacą ją w składniki odżywcze i materię organiczną.

od 16 lat
Wideo

DŁ - Remonty Doroty Szelągowskiej w Matce Polce w Łodzi

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na e-ogrodek.pl e-ogrodek.pl