Nawozy naturalne zyskują wśród amatorów ogrodnictwa coraz większą popularność. Szczególnie cenione są w uprawach roślin użytkowych, gdyż nawożone nimi warzywa i owoce nie tylko lepiej plonują, ale też nie kumulują w sobie groźnych toksyn.
Naturalne nawozy roślinne
Stosowanie niektórych nawozów naturalnych może być dość kłopotliwe, gdyż ich przygotowanie wymaga sporo czasu i pracy (np. obornik, nawozy zielone, kompost). Ale są też takie nawozy, które możemy uzyskać dość szybko i w łatwy sposób zasilić nimi rośliny. Należą do nich przede wszystkim:
- roślinne gnojówki, czyli rozdrobnione rośliny zalewane wodą i pozostawione do rozłożenia przez bakterie na 2-3 tyg.)
- oraz wyciągi, czyli rozdrobnione rośliny zalewane wodą i odstawiane do „naciągnięcia”, zwykle na ok. 24 godz.
Gnojówka z pokrzywy pod warzywa i rośliny ozdobne
Jedną z nich jest gnojówka z pokrzywy. Ze względu na bogactwo minerałów (potas, azot, fosfor, magnez, żelazo, wapń, krzem, mangan, cynk) i wielu innych składników odżywczych, po rozcieńczeniu wodą może być wykorzystywana jako nawóz wzmacniający pod warzywa, owoce i rośliny ozdobne.
Stosuje się ją w stężeniu 1:10 dla roślin bardziej żarłocznych np. ogórków czy pomidorów lub w stężeniu 1:20 pod rośliny mniej wymagające.
Podpowiadamy: Jak stosować mączkę bazaltową jako naturalny nawóz mineralny
Jak zrobić gnojówkę z pokrzywy
Przygotowanie takiego nawozu nie jest trudne, choć wiąże się z pewnymi niedogodnościami. Do wykonania gnojówki z pokrzywy będziemy przede wszystkim potrzebować odpowiedniego pojemnika. Idealnie sprawdzi się do tego celu plastikowa beczka, natomiast zupełnie nieodpowiednie będą naczynia metalowe, które mogą wchodzić w niekorzystne reakcje z fermentującym płynem.
Beczkę ustawiamy w ustronnym, półcienistym, ciepłym miejscu, wypełniamy rozdrobionymi, najlepiej młodymi pokrzywami i zalewamy letnią wodą (ok. 1 kg ziela na 10 litrów wody) do poziomu kilkunastu centymetrów poniżej brzegów zbiornika, aby zapobiec wydostaniu się płynu z beczki (początkowo płyn mocno się pieni).
Podczas fermentacji zapach roztworu jest dość przykry, mimo to beczki nie należy niczym zakrywać, aby nie utrudniać swobodnej wymiany gazowej z otoczeniem. Można natomiast dodać do roztworu nieco mączki bazaltowej, która złagodzi nieprzyjemny zapach. Gnojówka z pokrzywy jest gotowa po ok. 2-3 tyg. Po tym czasie płyn przestaje się pienić, co oznacza koniec fermentacji.
Gnojówka z żywokostu pod pomidory i inne warzywa
W podobny sposób możemy też przygotować wartościową gnojówkę z liści i kwiatów żywokostu. Jest ona bogata w potas, więc idealnie nadaje się do nawożenia papryki, ogórków, bakłażanów czy pomidorów. Gnojówkę stosujemy w podobnym rozcieńczeniu jak gnojówkę z pokrzywy.
Kiedy i jak często nawozić gnojówkami
Nawożenie upraw gnojówką z pokrzywy poleca się na wczesnym etapie wzrostu, gdy rośliny intensywnie rosną (zawiera bogactwo substancji odżywczych, w tym azot), natomiast bogatą w potas gnojówką z żywokostu poleca się zasilać warzywa w trakcie owocowania (np. paprykę i pomidory). Gnojówkami roślinnymi możemy nawozić warzywa raz na 3-4 tygodnie.
Wyciąg z żywokostu – jak go zrobić i używać
Do zasilania warzyw możemy też użyć wyciągu z żywokostu, który uzyskamy zalewając ok. 1 kg świeżego ziela 10 litrami letniej wody i odstawiając na dobę w ciepłe, ciemne miejsce. Wyciąg jest znacznie słabszy niż gnojówka, dlatego rośliny możemy nim podlewać bez rozcieńczania.
Nawóz ze skórek bananów
Ciekawym nawozem naturalnym może być też wyciąg ze skórek od bananów. W tym celu skórkę z jednego banana umieszczamy w litrowym słoiku, zalewamy ciepłą wodą i odstawiamy w ciemne miejsce na 1-2 dni. Po tym czasie uzyskany płyn rozcieńczamy wodą (w proporcji 1:1) i wykorzystujemy do podlewania roślin.
Musimy jednak pamiętać, że jeśli chcemy zasilać nim warzywa, wyciąg powinniśmy przygotować z bananów ekologicznych. Wykorzystywanie „chemikaliów” do ich produkcji jest mocno ograniczone, dlatego skórka owoców nie jest tak przesiąknięta chemią jak skórka bananów z upraw towarowych.
Polecamy: Kora ogrodowa jako ściółka - jak ją stosować i jaką wybrać
Ściółkowanie warzyw
Ciekawym pomysłem na naturalne nawożenie warzyw jest też ich ściółkowanie ich odpowiednimi roślinami. Do tego celu najlepiej nadają się:
- rośliny motylkowate, np. koniczyna czerwona, bogata w azot, potas i wapń,
- ziele pokrzywy zawierające liczne minerały,
- liście żywokostu zasobne w potas,
Takie ściółki nie tylko ochronią glebę przed wysychaniem i rozwojem chwastów, ale też wzbogacą ją w składniki odżywcze i materię organiczną.