Wisteria w ogrodzie
Oprócz kwiatów zebranych w okazałe grona zaletą wisterii – czasem nazywanej też glicynią – są ciekawie wyglądające, pierzaste jasnozielone liście. To silne pnącze, które wspina się nawet na wysokość 10 metrów i przykrywa zwartą gęstwiną altany, pergole i ogrodzenia. Uprawiając wisterię, trzeba pamiętać, że podpory pod to pnącze muszą być bardzo wytrzymałe. Najlepiej w tej roli sprawdzają się solidne pergole i kraty wykonane z grubej kantówki lub metalowych prętów – wytrzymają nawet 20 lat. Słabsze konstrukcje trzeba będzie wymienić już po kilku latach. A że wisteria owija się wokół podpór i oplata je naprawdę mocno, to wraz z podporą trzeba też usuwać niektóre pędy. Na szczęście pnącze bardzo dobrze znosi cięcie i nawet zaleca się przycinać je późną jesienią ze względu na intensywny wzrost.
Uprawa wisterii
Wisteria jest cenna również dlatego, że jej nektar wabi pszczoły i motyle. Bardzo często przyciąga też ptaki, które z chęcią zakładają na niej gniazda. Pnącze to powinno być sadzone przypołudniowych ścianach domów, na zacisznych stanowiskach. Latem glicynie należy systematycznie podlewać, najlepiej co 2–3 dni, uważając jednak, aby podłoże nie było zbyt mokre. Chociaż wisteria jest dość wytrzymała na mróz, w czasie ostrych zim pąki kwiatowe mogą przemarzać. Dlatego jesienią warto usypać wokół rośliny kopczyk z ziemi i osłonić pędy słomianą matą. Kupując wisterię, pamiętajmy, żeby wybierać duże egzemplarze, jeśli można, nawet 3–4-letnie, oczywiście uprawiane w doniczkach. Daje nam to gwarancję, że roślina szybciej zakwitnie. Wisterie lubią czekać nawet kilka lat, zanim rozwiną pierwsze pąki.
UWAGA: Glicynia jest trująca!