Agawy pochodzą z Meksyku, ale obecnie rozprzestrzeniły się także w południowej Europie. W czasie wakacyjnych wypraw w rejon Morza Śródziemnego można zauważyć olbrzymie, kilkumetrowe łodygi, na których wyrastają płaskie, żółte baldachy. Z daleka przypominają dziwaczne latarnie – a to właśnie kwitnące agawy. Niestety agawy kwitną dopiero po kilkudziesięciu latach, w dodatku dana roślina kwitnie tylko raz, a potem zamiera.
Liście agawy mają lecznicze właściwości, a odmiana sizalowa dostarcza też cennego włókna.
Uprawa agawy w donicy
W Polsce agawy są uprawiane jako rośliny doniczkowe. Agawa nie ma dużych wymagań, ale za to dość specyficzne. Latem nie sprawia problemów – powinna stać w jasnym, słonecznym i ciepłym miejscu, doskonale się czuje na przydomowych tarasach. Wymaga wtedy obfitego podlewania (choć roślina jest sukulentem i jeśli czasem o tym zapomnimy, to też przeżyje).
Natomiast pewnych problemów może dostarczać przezimowanie agawy – zimę powinna spędzać w temperaturze ok. 10°C. Dobrze do tego celu nadaje się nieogrzewany pokój, czy garaż. Roślina w tym czasie powinna mieć dostęp do światła i być podlewana bardzo umiarkowanie. Nie powinniśmy też przesadzać z nawożeniem – agawę wystarczyć zasilić dwa razy w sezonie wegetacyjnym, stosując nawóz do sukulentów. Agawa łatwo się rozmnaża z odrostów korzeniowych, wyrastających z głównej rośliny.
Odmiany agawy
Do uprawy w doniczkach nadają się różne odmiany agawy – nawet największe z nich, agawy amerykańskie (Agave americana). Charakteryzują się one grubymi liśćmi, o lekko niebieskawych liściach. Występują też odmiany o pasiastych liściach, np. Marginata.
Godna polecenia są też mniejsze odmiany, takie jak agawa królowej Wiktorii (Agave victoriea reginae), dorastające do 50 cm średnicy lub agawa filifera (Agave filifera), o liściach obrzeżonych na biało. Ciekawie też wygląda agawa potatorum (Agave potatorum), w doniczkach dorastająca do 30 cm.
Uwaga – liście agawy są zakończone ostrym kolcem, więc powinniśmy uważać, żeby się nie pokaleczyć. Kolce te można obcinać.
Choroby agawy
Agawy nie chorują często. Jednak może się zdarzyć, że roślinę zaatakują tarczniki. Wtedy na liściach pojawiają brązowe niewielkie zgrubienia – to właśnie tarczniki. Szkodniki te należy usuwać ręcznie (np. wacikiem), można też zastosować środki chemiczne. Rozwojowi tarczników sprzyja suche powietrze, między innymi dlatego agawę powinno się spryskiwać wodą.