Galaretkę z pigwy można też podawać jako dodatek do kanapek, ciast i dań mięsnych czy sosów. Jest kwaskowa smaczna i bardzo aromatyczna.
Składniki na galaretkę z pigwy
- 1 kg owoców pigwy,
- 1 l wody,
- 0,5 kg cukru.
Sposób przygotowania:
Zdrowe i dojrzałe owoce pigwy umyć, wydrążyć gniazda nasienne, pokroić w ćwiartki wraz ze skórką.
Tak przygotowane owoce pigwy, wkładamy do garnka zalewamy wodą, i gotujemy na niedużym ogniu około 30 minut, mieszając zawartość, co jakiś czas, by owoce nie przypaliły się.
Powstały w ten sposób wyciąg z pigwy, po przestudzeniu odsączamy na gęstym sicie lub odciskamy przez płócienną ściereczkę, tak by był klarowny.
Z podanej w przepisie ilości owoców i wody, powinniśmy uzyskać około 1,5 litra wyciągu z pigwy.
Wyciąg ten ponownie zagotowujemy, dodajemy do niego cukier i kontynuujemy gotowanie, do momentu, gdy galaretka zacznie krzepnąć. Krzepliwość galaretki sprawdza się wylewając kroplę wywaru na zimny talerz. Jeśli zastyga, to znaczy, że galaretka jest już gotowa.
Gotową i gorącą galaretkę z pigwy zlewamy do wyparzonych słoiczków, natychmiast zamykamy i odwracamy słoiki do góry dnem.
Owoce, które zostają po zlaniu wywaru, można wykorzystać do zrobienia konfitury, lub jako dodatek do mięs i sosów.