Szafran, czarnuszka i nasturcja: egzotyczne przyprawy z ogródka
Z kupieniem przeróżnych przypraw nie ma problemu, ale czyż nie przyjemniej mieć je z własnego ogródka? Podpowiadamy, jak wyhodować szafran, "czarny kminek" i...
Jak wykorzystać lawendę w domu – nie znałeś lawendy od tej strony
Lawenda koi nerwy, podkreśla smak sałatek, a nawet odstrasza mole. Przedstawiamy mniej znane oblicze lawendy.
Uprawa rozmarynu w domu i ogrodzie
Rozmaryn można uprawiać w domu i ogrodzie. A warto to zrobić, bo rozmaryn dodaje smaku potrawom, a nam samym - urody i zdrowia.
Jakie właściwości ma mięta i jak ją wykorzystać
Mięta to nie tylko herbata miętowa i miętowa guma do żucia, gwarantująca orzeźwiający zapach i smak. Przedstawiamy szersze zastosowanie mięty.
Żywokost – roślina lecznicza, czy szkodliwa
Zioła to rośliny, które mogą nas uleczyć. Ale ponieważ mają dużą siłę oddziaływania na organizm – mogą również zaszkodzić. I to poważnie. Do takich roślin...
Warzywa z własnego ogródka: polecamy smaczne i łatwe w uprawie
Nawet jeśli nie mamy czasu na utrzymanie dużego warzywnika, warto założyć grządkę z kilkoma warzywami, które są łatwe w uprawie, a przydadzą się w naszej kuchni...
Uprawa jarmużu: smacznej i zdrowej rośliny o małych wymaganiach
Jarmuż warto mieć w każdym ogrodzie. Liście jarmużu dobrze smakują, a do tego mają właściwości odżywcze i lecznicze. Dodatkową zaletą jest fakt, że jarmuż jest...
Topinambur – jak go uprawiać, wykorzystywać i zbierać
Topinambur, czyli słonecznik bulwiasty jest bardzo łatwy w uprawie, a jego bulwy są smaczne i zdrowe. Bulwy topinamburu są alternatywą dla ziemniaków, ale...
Gojnik – zioło na żelazne zdrowie. Poznaj właściwości gojnika
Gojnik to zioło, które trafiło do Polski stosunkowo niedawno. Ale w rejonie Morza Śródziemnego, skąd pochodzi, od wieków jest znane z właściwości leczniczych.
Chwasty z ogrodu na talerz. Jakie dzikie rośliny warto jeść?
W naszych ogrodach i na łąkach rośnie wiele roślin, określanych jako chwasty. Jednak spora część z nich ma wiele wartości odżywczych i w dodatku jest smaczna....
Zioła na parapecie
Zioła z torebek nie mają tak intensywnego aromatu jak naturalne, szybko też wietrzeją. Dlatego warto sięgnąć po świeże zioła. Większość z nich możemy z...
Sorbet porzeczkowy
Sorbet z czarnych porzeczek smakuje wyśmiecie samodzielnie, albo jako część deseru.
Zupa krem z fasolki szparagowej i brokuła
Zimą kiedy tęsknimy za zielenią, taka intensywnie zielona zupa krem jest wielce pożądanym daniem obiadowym. Można ją bez trudu przyrządzić również z mrożonych...
Rośliny i kwiaty na ziołowe herbatki
Do niedawna ziołowe herbatki kojarzone były głównie z jesienno-zimowym okresem grypowym lub z babciną kuchnią. Moda na zdrowy styl życia sprawiała jednak, że po...
Warzywa z ogródka – zdrowe i odporne na szkodniki
Radzimy co zrobić, żeby warzywa w naszym ogrodzie były zdrowe i odporne na ataki szkodników. Odpowiednia pielęgnacja roślin zapewni nam lepsze zbiory.
Jak uprawiać pomidory – poznaj mniej typowe odmiany pomidorów
Pomidory to jedne z najchętniej uprawianych i najbardziej lubianych warzyw sezonowych. Najbardziej cenione są duże, okrągłe owoce, o błyszczącej skórce i...
Nalewka z pigwy z miodem
Nalewka z pigwy z miodem jest doskonała na chłodne zimowe wieczory. Taki napitek potrafi rozpędzić, nie tylko damskie smuteczki. Nalewką z pigwy i miodu można z...
Galaretka z pigwy
Galaretka z pigwy jest smacznym dodatkiem do herbaty. Z powodzeniem zastępuje cytrynę i jest równie bogatym źródłem witaminy C.
Wino z jeżyn
Wino jest bardzo delikatne i wręcz aksamitne w smaku, ma niezwykły aromat i głęboko granatowy kolor.
Dżem jeżynowy - przepis
Dżem z jeżyn możemy dodawać do ciast, gofrów, naleśników czy kanapek. Owoce przeznaczone do przetworów powinny być zdrowe, dojrzałe i świeże.
Kapary z owoców nasturcji
Choć trudno w to uwierzyć, ale nasturcja jest rośliną jadalną. Ma korzenno-pieprzowy, delikatnie piekący smak.
Krzewy owocowe - jak je uprawiać?
Porzeczki, jeżyny, maliny, agrest, truskawki to najpopularniejsze krzewy owocowe.