Herbata z kwiatów czarnego bzu
Czarny bez, czy jak inni go nazywają dziki bez, jest jedną z najstarszych roślin leczniczych znanych europejskiej medycynie ludowej. Dziś korzystając z metod...
Wino z kwiatów mniszka lekarskiego
Wino z płatków mniszka ma właściwości lecznicze, jest bogate w witaminy, flawonidy i sole mineralne. Wspomaga procesy trawienne, wydzielanie żółci i...
Uprawa rukoli
Rukola (Eruca vesicaria) jest jednoroczną, liściastą rośliną kapustowatą, zwaną także rokiettą siewną.
Chutney z rokitnika i dyni
Chutney to rodzaj słodko – kwaśnego sosu, który wywodzi się z tradycji kuchni azjatyckiej. Te sosy świetnie sprawdzają się w roli dodatków do dań mięsnych,...
Filety drobiowe nadziewane porzeczkami
Czerwone porzeczki dodadzą smaku filetom z piersi kurczaka.
Dżem z jarzębiny i jabłek
Jabłka i jarzębina to bardzo smakowite połączenie. Polecamy przepis na dżem z tych owoców.
Przydomowy ogródek warzywny
Nawet niewielki skrawek ogrodu wystarczy aby cieszyć się samodzielnie wyhodowanymi warzywami. Mini ogródki warzywne i ziołowe stają się znów modnym hobby...
Deser pigwy w karmelu
Deser z pigwy w karmelu doskonale łączy kwaskowy i słodki smak.
Drzewa owocowe - uprawa
Drzewa owocowe zawsze warto mieć w swoim ogrodzie. Pięknie kwitną, a owoce z własnej uprawy są niezastąpione.
Zbiory warzyw - terminarz
W większości ogrodów posiadamy część specjalnie przeznaczoną do uprawy roślin użytkowych. Najczęściej jest to przydomowy warzywnik, na którym sadzimy nasze...
Sałatka z fenkułu z pomarańczowym sosem winegret
Lekka i aromatyczna sałatka z fenkuły to znakomity dodatek np. do dań z makaronu.
Dżem z owoców rokitnika
Dżem z owoców rokitnika ma ciekawy smak i aromat.
Syrop z owoców czarnego bzu
Właściwości lecznicze czarnego bzu, znane są medycynie ludowej od lat. Dzięki współczesnej nauce wiemy, że owoce tej rośliny są bogatym źródłem silnych...
Rukola i mieszane sałaty z sosem typu winegret
Najprostszym i jednocześnie jednym z najsmaczniejszych dań są mieszanki sałat z sosem winegret. Można je podawać jako samodzielne danie, łączyć z serami i...
Konfitury z dzikiego bzu
Konfitury z owoców czarnego bzu to świetny dodatek do pieczywa i deserów.
Wino z czerwonej porzeczki
Wino z czerwonej porzeczki ma piękny kolor i bogaty smak.
Pasta jajeczna z nasturcją
Zarówno liście jak i pączki nasturcji, mają bardzo silny pieprzowy smak i aromat. Doskonale podkreślają smak past kanapkowych bazujących na twarogu, majonezie i...
Sok z aronii
Sok z aronii jest zdrowy i smakuje pysznie. Podpowiadamy, jak go zrobić.