Paulownia – szybko rosnące drzewo również na drewno i biomasę
Paulownia puszysta (omszona), zwana cesarskim drzewkiem szczęścia to drzewo uprawiane w Chinach od ponad 2600 lat, ale w Polsce i w Europie uznano je za młody i...
Sorbet porzeczkowy
Sorbet z czarnych porzeczek smakuje wyśmiecie samodzielnie, albo jako część deseru.
Zupa krem z fasolki szparagowej i brokuła
Zimą kiedy tęsknimy za zielenią, taka intensywnie zielona zupa krem jest wielce pożądanym daniem obiadowym. Można ją bez trudu przyrządzić również z mrożonych...
Katalpa, czyli surmia – drzewo kojarzone z fasolą lub cygarem
Kilka wieków temu Indianie z USA znaleźli nieznane im dotąd drzewo. Nazwali je indiańską fasolą, bo owoce przypominały strączki. Teraz to drzewo to katalpa,...
Miniaturowe krzewy liściaste – do małego ogrodu i na balkon
Miniaturowe krzewy liściaste to jedne z bardziej wartościowych roślin ozdobnych. Ich nieduży rozmiar pozwala uprawiać rośliny w każdym, nawet niewielkim...
Rośliny i kwiaty na ziołowe herbatki
Do niedawna ziołowe herbatki kojarzone były głównie z jesienno-zimowym okresem grypowym lub z babciną kuchnią. Moda na zdrowy styl życia sprawiała jednak, że po...
Warzywa z ogródka – zdrowe i odporne na szkodniki
Radzimy co zrobić, żeby warzywa w naszym ogrodzie były zdrowe i odporne na ataki szkodników. Odpowiednia pielęgnacja roślin zapewni nam lepsze zbiory.
Wisteria czyli glicynia - kwitnące pnącze do ogrodu
Wisteria zasłużenie cieszy się opinią jednej z najefektowniejszych roślin ogrodowych. Głównie za sprawą olbrzymich niebieskofioletowych kwiatostanów, które...
Jak uprawiać pomidory – poznaj mniej typowe odmiany pomidorów
Pomidory to jedne z najchętniej uprawianych i najbardziej lubianych warzyw sezonowych. Najbardziej cenione są duże, okrągłe owoce, o błyszczącej skórce i...
Jaka trawa do ogrodu. Popularne mieszanki i gatunki traw
Wybór mieszanki traw na przydomowy trawnik zależy od efektu, który chcemy osiągnąć, podłoża i miejsca, w którym trawnik rośnie oraz sposobu jego eksploatacji.
Kwitnące krzewy na żywopłot – jakie rośliny wybrać?
Żywopłot nie musi być monotonny i złożony tylko z jednego gatunku roślin. Dzięki odpowiedniemu doborowi gatunków żywopłoty mogą być nie tylko zieloną ale także...
Brązowienie iglaków
Wiecznie zielone drzewa i krzewy iglaste są niewątpliwą ozdobą ogrodu oraz tarasu. Uważane są za niewymagające i łatwe w pielęgnacji. Tym większe zaskoczenie,...
Jodła, sosna, świerk – jak wybrać drzewko na Święta
Na pierwszy rzut oka wszystkie trzy iglaki wyglądają jednakowo. Istnieją jednak subtelne różnice. Piszemy, na czym one polegają.
Wybór krzewów na żywopłot
Żywopłot to zwarta ściana zieleni uzyskana przez gęste posadzenie obok siebie jednego rodzaju krzewów i odpowiednie ich formowanie. Żywopłoty mogą pełnić różne...
Iglaki w ogrodzie - uprawa, pielęgnacja
Drzewa i krzewy iglaste są tak dekoracyjne, że trudno wyobrazić sobie ogród bez nich. Są łatwe w uprawie i nie wymagają specjalnych zabiegów pielęgnacyjnych....
Choinka w doniczce - jak o nią zadbać?
Coraz chętniej sięgamy po świąteczne drzewko w doniczce. Zazwyczaj planujemy, że najpierw – udekorowana choinka ozdobi dom, a potem będzie ją można posadzić w...
Nalewka z pigwy z miodem
Nalewka z pigwy z miodem jest doskonała na chłodne zimowe wieczory. Taki napitek potrafi rozpędzić, nie tylko damskie smuteczki. Nalewką z pigwy i miodu można z...
Galaretka z pigwy
Galaretka z pigwy jest smacznym dodatkiem do herbaty. Z powodzeniem zastępuje cytrynę i jest równie bogatym źródłem witaminy C.
Egzotyczne rośliny do ogrodu - jak uprawiać bambusy mrozoodporne
Bambus kojarzy się zwykle z egzotyczną Azją i uroczymi pandami. Jest to jak najbardziej trafne skojarzenie, choć niezupełnie oddaje naturę tych pięknych i...
Krzewy na żywopłot nieformowany
Urządzając swój ogród każdy gospodarz podejmuje decyzje o jego wielkości, różnorodności pod względem barwy, intensywności kwitnienia oraz brył, jakimi będzie...
Wino z jeżyn
Wino jest bardzo delikatne i wręcz aksamitne w smaku, ma niezwykły aromat i głęboko granatowy kolor.
Dżem jeżynowy - przepis
Dżem z jeżyn możemy dodawać do ciast, gofrów, naleśników czy kanapek. Owoce przeznaczone do przetworów powinny być zdrowe, dojrzałe i świeże.